Demokratik Rejim (yönetim): Halk egemenliğine dayanan, kararların çoğulcu ve katılımcı bir anlayışla halkla tartışılarak alındığı yönetimdir.

Otoriter Rejim (yönetim): Tek kişinin kayıtsız şartsız egemenliğine dayanan, meclisin olduğu fakat yönetim yetkisinin tek kişide olduğu, bireyin yaşamının her yönüyle tek kişinin otoritesine tabi olduğu yönetimdir.

Bilim İnsanları Kanal İstanbul Projesi’nin, Türkiye’nin altına imza attığı Montrö sözleşmesine aykırı bir proje olduğunu, Türkiye’yi Karadeniz sınırlarına komşu olan ülkelerle kavgalı bir ülke yapacağını, depremi tetikleyeceğini, İstanbul’da yaşamı ve İstanbul’un geleceğini tehlikeye sokacağını söylüyorlar. Projeye karşı çıkıyorlar.

İstanbul’da yaşayan halk, Kanal İstanbul Projesi’nin deprem kuşağında yer alanda İstanbul’da deprem fay hattını tetikleyeceğini, İstanbul’a içme suyu sağlayan iki barajı yok edeceğini, İstanbul’da içme suyu sorunu yaratacağını, tarım yapılan alanları yok edeceğini, İstanbul’un ve İstanbul’da yaşayanları geleceğini zora sokacak bir proje olduğunu görerek, projeye karşı çıkıyorlar. Referandum yapılmasını, halkın görüşü alınarak karar verilmesini istiyorlar.

AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul Projesi için; “isteseniz de istemeseniz de kanal İstanbul yapılacaktır” diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’da yaşayan halkın iradesini yok sayması, bilim adamlarının görüş, düşünce ve önerilerini yok sayması, tek başına aldığı kararla “isteseniz de istemeseniz de kanal İstanbul yapılacaktır” dayatması:

- Türkiye’nin yönetiminin demokratik bir yönetim olmadığının,

- Tek kişinin kayıtsız şartsız egemenliğine dayanan, meclisin olduğu fakat yönetim yetkisinin tek kişide olduğu, bireyin yaşamının her yönüyle tek kişinin otoritesine tabi olduğu otoriter bir rejim (yönetim) olduğunun açık ve somut göstergesidir.