Adıyaman Emniyet Müdürü Metin Alper, ehliyet sahibi sürücüleri uyardı.

Alper, yaptığı açıklamada, ülkenin kabul ettiği “Karayolu Trafiği Konvansiyonu ile Bu Konvansiyonu Tamamlayıcı Avrupa Anlaşması” hükümleri kapsamında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı olan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikte, sürücü belgesi sınıflarının geçerlilik süreleri, sürücü belgesi alacaklarda aranacak yaş, deneyim ve hükümlülük şartları yeniden belirlendiğini anımsattı.

Yeni sürücü belgesinin 01/01/2016 tarihinden itibaren verilmeye başlandığını ve 31.12.2020 tarihine kadar değiştirme işlemlerinin bitirilmesinin öngörüldüğünü aktaran Alper, Yeni tip sürücü belgesinin, İDİ formatında ve polikarbon malzemeden üretilecektir. Trafik tescil kuruluşlarınca müracaatın alınması, tanzim merkezinde kişiselleştirilmesi ve ilgililerin adreslerine posta yoluyla gönderilecektir.  01.01.2016 tarihinden itibaren eski tip sürücü belgesi hiçbir Trafik Tescil Büro/Şube tarafından düzenlenmeyecektir. Eski tip sürücü belgelerinin (zayi olanlar dâhil) değiştirme işlemleri 31.12.2020 tarihine kadar tamamlanacak olup, bu değiştirme işlemleri sırasında harç makbuzu alınmayacaktır. İşlemlerden 13 TL değerli kâğıt bedeli ile 2 TL sürücü belgesi hizmet bedeli yatırıldığına dair belge alınacaktır. Belirlenen süre içerisinde (31.12.2020’ye kadar) değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacaktır. İlk defa sürücü belgesi alacak kişilerin dosyaları sertifika tarihi itibariyle 2 yıl geçerlidir. Süresi içerisinde müracaat etmeyenlerin sertifikaları iptal olacaktır. Yeniden sürücü kurslarına başvurmak zorunda kalacaklardır. Eski tip sürücü belgesi ve yeni bir (fark) sürücü sertifikasını aynı anda yeni tip sürücü belgesine dönüştürmek için müracaat edilmesi halinde, gerekli diğer belgelerle birlikte indirimsiz değerli kağıt bedeli ve hizmet bedelinin tam olarak ödenmesi gerekmektedir. (2016 yılı için 108,50 TL (kart bedeli) + 20 TL (hizmet ve malzeme bedeli ) Yeni tip sürücü belgesinin kayıp, yıpranma gibi nedenlerle yeniden düzenlenmesi işlemi sırasında, indirimsiz değerli kâğıt bedeli ve hizmet bedelinin tam olarak ödenmesi gerekecektir. Harç ve değerli kâğıt bedelleri Maliye veznelerine ve anlaşmalı banka şubelerinde ödenebilecektir. İşlemi biten müracaat sahiplerine araç kullanabilmeleri için 15 gün süre ile geçerli olmak üzere “sürücü belgesi yerine geçen geçici belge “ görevli personel tarafından tanzim edilerek onaylanıp müracaatçıya teslim edilecektir. Sürücü belgesinin teslim edilmesi ile birlikte geçici belge hükümsüz olacaktır. Müracaatçının “sürücü belgesi yerine geçen geçici belge “ belgesini kaybettiğini beyan ederek müracaat etmesi halinde sürücü belgesinin teslim edilip edilmediği kontrol edilerek, teslim edilmediği anlaşılması durumunda herhangi bir trafik tescil kuruluşunca “sürücü belgesi yerine geçen geçici belge “ belgesinin geçerlilik süresi içerisinde çıktısı alınarak onaylanıp şahsa teslim edilecektir dedi.

Eski sürücü belgesinin yenileme işlemlerinde istenecek belgelere ve ilk defa veya ikinci bir sınıf ehliyet müracaat işlemlerinde gerekli olan belgelere değinen Alper, şunları kaydetti:

Sağlık Raporu. 1 Adet 50x60 mm Biyometrik Fotoğraf, Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi, Kan Grubu Belgesi, Değerli Kâğıt Bedeli 13 TL, Polis Teşkilatı Güçlendirme Vakfı Payı 2 TL, Dosya (Şoförler Odasından), Sürücü Belgesi Harcı, Sağlık Raporu (Aile Hekimliğinden de alınabilir.), 1 Adet 50 x 60 mm BİYOMETRİK Fotoğraf, Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi, Kan Grubu Belgesi, Değerli Kâğıt Bedeli 108,50 TL, Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Payı 20 TL, Müracaatlar bizzat şahıs tarafından yapılacaktır. Bu belgelerle müracaat eden şahsın bilgileri, görevli memur tarafından kontrol edilerek, sisteme kaydedilecek. Ankara’da Sürücü Belgesi Tanzim Merkezinden kart haline dönüştürülen sürücü belgesi müracaat esnasında beyan edilen adrese Posta yolu ile gönderilecektir
Alper, yeni sürücü belgesi uygulaması ile C, D ve E sınıfı sürücü belgelerinin 5 yıl, diğerlerinin ise 10 yılda bir yenileneceğini sözlerine ekledi.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber