Adıyaman’ın Gölbaşı Esnaf Odası Başkanı Latif  Kocaman, 1 Haziran'dan itibaren kademeli olarak işyerlerinin açılmasınına yönelik yaptığı açıklamasında, "Gölbaşı esnaf odası olarak küçük esnafımızın yeni yayınlanan genelgeden sonra kademeli olarak iş yerlerini açmaya başlaması bizleri sevindirmiştir."dedi.

"Devletimize esnafımıza vermiş olduğu hibe desteği ve gelir kaybı desteği için küçük esnaflar olarak teşekkür ediyoruz" diyen Kocaman, 1 Haziran  itibariyle her ne kadar esnafların kademeli olarak iş yerlerini açmaya başlasalar da özellikle kahvehane  ve kıraathane işleten esnafların mağduriyetini dile getirmeden geçmek istemediğini dile getirdi.

"Günde 20-30 çay satan bir kahveci hiç bir ihtiyacını karşılayamaz"

Başkan Kocaman, şöyle devam etti:

"Gölbaşı Esnaf Odası başkanı olarak kahveci esnaflarımızın mağduriyetini gören ve bilen biri olarak kahvehanelerin   kademeli açılması kahveci esnaflarımızı durumlarını ekonomik anlamda düzeltmeleri için yeterli değildir. 

Kahvehane kültürünün  millet olarak bizim  kültürümüzde yeri çok ayrıdır. 500 yıllık kahvehane  kültürü sadece  insanların  gidip  3-5 çay içtiği bir yer değildir.  Kaynaşmanın, sohbetin ve vakit geçirmek için oyun oynadığı mekanlardır. Kaldı ki eğer kahvehaneler  oyun oynamaları serbest olmazsa kahvehanelere kimseler gitmez. Ekonomik anlamda günde 20-30 çay satan bir kahveci  hiçbir şekilde ne kirasını ne işçisinin  ücretini  nede evde ekmek bekleyen ailesinin ihtiyaçlarını karşılayamaz.

Hükümetimizin  Kovit-19 virüsüne karşı almış olduğu tedbirlere tamamıyla katılıyoruz. Hiç kimse hiçbir şekilde bir insanın virüse yakalanmasını hasta olmasını ve hatta ölmesini istemez. Lakin hükümetimiz bu durumda tabi ki tedbir alıp gerekeni yapacaktır. Bizim burada  rahatsız olduğumuz ve bizleri üzen uykularımızı kaçıran kahvehane işletmeleri  15 aydan  fazla süredir kapalılar ve açık oldukları kısa zamanda ise oyun oynanması  yasak olduğundan günü bile kurtaramamışlardır. Bu gün ilçemizde  40 tane kahvehane vardır bu kahvede çalışanlar ve geçindirmekle yükümlü ailelerini de baz aldığımızda yaklaşık olarak 350-400 kişinin ekmek kapısıdır. 

Her ne kadar kahvehaneler şu an itibariyle açık olsa bile çok fazla bir şey değiştirmemektedir. Bizler oda yöneticileri olarak insan olarak devletimizden en azından kahvehane işleten esnaflarımıza bu pandemi sürecinde biraz daha desteklerini  artırarak aylık destek vermesini, Bağ -Kurdan, vergiden bu süreç de muaf olmalarını talep etmekteyiz. Bu süreç de kahveci esnafımızı  bir nebze olsa bile rahatlatacaktır. Bu zor koşullarda ekmek parasını çıkarmak için mücadele eden emekçi esnaflarımıza hayırlı bereketli kazançlar diler saygılarımı sunarım."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha