Adıyaman’da yürütülen çalışmaları yerinde görmek için Adıyaman'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, verdiği birbirinden önemli müjdelerle Adıyamanlıları mutlu etti.

-“BELEDİYE BAŞKANIMIZLA BİRLİKTE ADIYAMAN’I MARKA ŞEHİR HALİNE GETİRECEĞİZ”

Adıyaman ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın göstermiş olduğu hedef doğrultusunda, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ile birlikte Adıyaman’ı marka şehir haline getireceklerini söyleyen Bakan Kurum, şu müjdeleri sıraladı:

“Adıyaman’daki yöneticilerimizle bir araya gelerek bu güzel şehrimizin sorunlarını ve problemlerini konuştuk ve belli kararlar aldık. Süreç içerisinde inşallah bu projeleri bir bir hayata geçireceğiz. Cumhurbaşkanımızın göstermiş olduğu hedef ve vizyon doğrultusunda şehirlerimizi marka şehir haline getirecek adımları ve projeleri üretmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Adıyaman’da da yine belediye başkanımızla birlikte ciddi adımlar atıyor olacağız. Bugün Adıyaman’ımıza ilişkin aldığımız kararlardan en önemlilerini sıralayacak olursak; öncelikler Mara ve Musalla Mahallelerinde bin 760 hak sahibinin olduğu 610 bin metrekarelik bir alan var. Gerçekten bu alana baktığımızda hem sosyal donatı anlamında hem de binaların üst yapısı anlamında deprem riski taşıyan bir mahallemiz ve acilen kentsel dönüşüme girilmesi ve dönüştürmesi gereken bir alan. Biz bu alanımızı 3 etaba ayıracağız. İlk etapta yaklaşık 500-600 konutluk bir proje olacak ve bu kısmı yılsonuna kadar projelendireceğiz. Oradaki hak sahibi vatandaşlarımızla görüşeceğiz ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ihale etmek suretiyle akabinde de etaplar halinde diğer etapları görüşmek ve buradaki dönüşüm sürecini inşallah 2023 yılına kadar başlayıp bitirmek suretiyle bu mahallelerimizin dönüşümünü de yapmış olacağız. Vatandaşımıza mevcut değerinden aşağı değer vermeden, yine onların rızası çerçevesinde onlarla gönül birliği içerisinde bu dönüşüm sürecini yöneteceğiz. Onlara kira desteği vereceğiz ve fiilen buradaki dönüşüm sürecini de hızlı bir şekilde başlatmış olacağız.”

-“RESTORASYON ÇALIŞMALARIYLA ADIYAMAN’IN ÇEHRESİ DEĞİŞECEK”

Adıyaman’ın tarihi noktalarının restorasyonunu yapmayı planladıklarını da sözlerine ekleyen Bakan Kurum, “Kentsel Dönüşüm projesinin yanı sıra Adıyaman'ımızın tarihi ve kültürel değerleri olan kale etrafındaki Oturakçılar Çarşısı Pazarı, Ulu Cami, Kap Cami ve Kale etrafındaki alanların restorasyonu ve ihyası için bir iyileştirme çalışmasını da başlatacağız. Oturakçılar Çarşısındaki bu dönüşüm projesinde yine belediyemiz, İller Bankası Genel Müdürlüğümüz ve bakanlığımızla birlikte bu süreci yürüteceğiz. Sokak sağlıklaştırma işine de 10 milyon lira kaynak aktaracağız. Bu 10 milyonluk kaynağın bir kısmını bakanlığımız İller Bankası kanalıyla hibe verecek, bir kısmı belediyemiz, bir kısmı da GAP İdaremizce karşılanacak ve buradaki dönüşümü yapmak üzere adımlarımızı atmış olacağız. İnşallah bu projemiz de 2020 yılına kadar başlayıp etaplar halinde tamamlanacak” diye konuştu.

-“MİLLET BAHÇESİ’NİN İLK ETABINI 2020’DE TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Her ile bir Millet Bahçesi sözleri olduğunu da hatırlatan Bakan Kurum, Adıyaman Millet Bahçesi ile ilgili olarak şu müjdeleri sıraladı:

“Adıyaman’ımıza bir Millet Bahçesi kazandırmak üzere projelerimizi yaptık ve Eğriçayı bölgesinde bir Millet Bahçesi yapıyoruz. Toplamda burası 460 bin metrekarelik bir alan. İlk etapta yılsonuna kadar TOKİ yetkililerimizle birlikte yapacak ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde ihalesini yapıp yine 2020 yılı içerisinde 200 bin metrekarelik ilk etabının projesi ve imalatı tamamlamak ve Adıyamanlı kardeşlerimizin hizmetine sunmak üzere bitirmiş olacağız. Bunun dışında Adıyaman merkezde asbestli borularımız var maalesef. İçme suyu burada asbestli borulardan sağlanıyor ve buna ilişkin bir proje geliştirdik. Merkez içme suyu borularının yine isale hattının yağmur suyu hatlarının değiştirilmesi amacıyla yaklaşık 40 milyon avroluk yani yaklaşık 250 milyon TL bedelli bu projeyi de önümüzdeki yıl itibariyle başlamış olacağız ve etaplar halinde bitirmeyi planlıyoruz.”

-BELEDİYE BAŞKANI KILINÇ’TAN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VE BAKAN KURUM’A TEŞEKKÜR

Adıyaman merkez ve ilçeleri için oldukça önemli sayılan birçok yatırım ile ilgili müjdeler veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un Adıyaman ziyaretini değerlendiren Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç ise yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı ve Başkomutan R. Tayyip Erdoğan’ın selamlarıyla ilimize teşrif eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Adıyaman’a yapılacak projeler ile ilgili yapığı açıklamaların kendilerini çok mutlu ettiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Adıyaman’ımızda devam eden yatırımları ve gerçekleştirilmesi planlanan projeleri incelemek üzere ilimize gelen Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, belediyemiz tarafından devam eden yatırımlar ve çalışmalar hakkında bilgiler verdik. Bakanımız, sürdürdüğümüz çalışmalarla ilgili destek sözü vererek, özellikle Eğriçay Millet Bahçesi, ilk etapta Mara ve Musalla Mahallelerinde planlanan Kentsel Dönüşüm projesi, içme suyu boruları ile yağmur suyu hatlarının değişimi, tarihi özellikleri bakımından farklı bir öneme sahip olan Ulu Cami, Kab Cami, Oturakçı Pazarı, Tuz Hanı ile Kale etrafındaki işyerlerinin restorasyon çalışmaları ile daha bir çok önemli projenin tamamlanarak hizmete sunulacağının müjdesini verdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın selamları ile gelen bakanımıza, vermiş ve vereceği destekten dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha