Sosyal Güvenlik Kurumu Adıyaman İl Müdürüğü Toplantı salonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan SGK Genel Müdürü Dr. Selim Bağlı, "İş Kur ve SGK'nın yöneticileri Cumhurbaşkanımız tarafından işaret vurulan milli seferberliğin Çalışma hayatında milli seferberlik olan yürütlümesi Çalışma ve sosyal güvenlik bakanı sayın mehmet müezzinoğlu talimatıyla birinci fasılda sayın bakanımız, bakan yardımıcımız, müsteşar ve müsteşar yardımcımızla 81 ili dolaştık. 81 ile iki sefer gidildi. Çalışma fasılmızın milli seferberliği istihdam odaklıydı.özellikle artı istihdam için getirilen düzenlemelerin teşviklerin işçi ve işverenlere sosyal tarafların katılması ve önümüze konulan bir buçuk milyon istihdamın gerçekleştirilip 2017 yılında 2 milyon kişiye istihdam sağlanması için bakanlık olarak yoğun bir gayret ve çabanın içerisinde olduk. Çalışma hayatında milli seferberlik 1. fasılda çalışma istihdamı elde edilen başarıya dayalı olarak yine sayın bakanımız tarafından istanbulda başlatılan çalışma hayatında milli seferberlik 2. fasıl ya da sıfır olarak isimlendirildi" dedi.

"Özellikle inşaat iş kolunda inşaat sektöründe iş kazalarını sıfıra indirmek, iş sağlığı ve güvenliğini yaygınlaştırmak,iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve düzenlemeleri yapmak, bu konuda işçi ve işveren taraflarıyla birlikte bir araya gelmek, farklı farkındalık oluşturmak, bilinç oluşturmak, yaygınlaştırma amaçlı olarak 2. fasıl hedef sıfır çalışma hayatında milli seferberlik kapsamında bugün güzel ilimiz Adıyaman'dayız" diyen Bağlı,şöyle devam etti.

"İş teftiş kurulu başkanlığı yetkilisi merkez yeterlilik konusu yetkilisi iş sağlığı ve güvenliği genel müdürlüğü yetkilisi ile birlikte inşallah Çalışma ve İş Kur Müdürümüz SGK il Müdürümüzle birlikte bugün şantiyeleri ziyaret edip bilgilendirme toplantısı toplantımız olacak. Amacımız dediğimiz gibi sayın Cumhurbaşkanımızın icabet buyurduğu milli seferberlik bütün kamu kurum ve kuruluşları bir milli seferberlik anlaşıyla kamu hizmeti yürütmekle yükümlüdür. Vatandaşa gidip, ürettiğimiz hizmetleri yaptığımız faaliyetlerle ilgili gerekli bilgilendirmeyi yapmak, onlardan geri dönüşler talepler almak ve bu talepler doğrultusunda kendimizi sürekli ve dinamik bir şekilde gözden geçirmemiz gerekiyor. Çalışma hayatında milli seferberlik, cumhurbaşkanımızın işaret buyurduğu milli seferberliğin sosyal güvenlik bakanlığının iş ve işlemlerinin faaliyetleriyle ilgili başlatılan kampanya ismi. Çalışma hayatında milli seferberliğin birinci fasılında cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir olay gerçekleşti. Bu üç dört ay içerisinde çok yüklü miktarda yani Türkiye ekonomisinin bugüne kadar çok az kaydettiği artı istihdam sağladı. İşsizlikle mücadele işsizlik oranını yıl sonunda yüzde on bandına çekebilme ve yıl içerisinde bir milyon beş yüz bin 2017 yılı içerisinde 500 bin geçen yıl 2016 icin de kalma istihdam sağlamamız gerektiğini, 2 milyon kişiye istihdam sağlamamız gerektiğiyle başlatılan bu kampanya dört ayın sonunda baktığımız çok ciddi başarılar elde etti. Rakamlar sayın bakanımız tarafından sık sık açıklanıyor. Bu üç dört ayda özellikle SGK'sıyla İşKur'uyla Çalışma sosyal güvenlik bakanlığının bütün birimleriyle sahada gösterilen özverili gayretli çalışmanın sonunda çok ciddi bir başarı elde ettik. bu başarıyı Allah'ın izniyle iş sağlığı ve güvenliği alanında sahaya taşımaya çalışıyoruz. Amacımız burada cezalandıran değil, rehberlik eden danışmanlık yapan eğiten bir denetim sistemini oturtmak, işçi ve işverenlerde gerekli duyarlılığı ve farkındalığı oluşturmak. Çünkü nihayetinde inanıyoruz ki çalışanlar öncelikle tabi devlete emanet edilmişlerdir. Onlar hem çalışma koşulları itibariyle hem iş sağlığı ve güvenliği açısından devlete emanet edilmişse devlet bu emanetini gerekli yasal düzenlemeler çıkararak, gerekli denetimleri yaparak korumakla yükümlü, onun için biz bu emanetlerimiz en iyi şekilde korumak ve bunlara sahip çıkmak için hedef sıfır diyoruz"

-İŞKAZALARINDA HEDEF "0"

Bağlı, "İş kazalarında hedefi sıfır olarak belirledik. Özellikle emek yoğun bir sektör olan inşaat mevsiminin başlamısıyla birlikte yoğun bir şekilde işçi istihdamı yoğun bir bilgilendirme tanıtım faaliyeti ile kendileriyle bir araya geleceğiz. Bizim bu ikinci faslımız milli seferberliğin ikinci faslında sektörün yoğun bir denetimden geçirmek gidilen her santiyede ceza yazmak gibi bir anlayışımız asla söz konusu değildir. Tabi ki kamunun getirdiği düzenlemelere aykırı davranan varsa ortada kanuni bir düzenleme varsa ona aykırı davranan varsa cezalandırılır. Bu doğal beklenen bir durum ama bizdeki asıl amaç buradaki aslı gayret bilgilendirmeyi yapmak, bilinçlendirmeyi yapmak, sistemin tanıtımını yapmak ve bu konuda iş ve işverenle bir araya gelerek onların desteğiyle de hedef sıfır meslek kazalarını sıfıra indirmek. Tabi bizim burada en büyük yardımcı olarak yerel medyamızdır. Yerel medya bizim derdimizi anlatabilmemiz, işçi ve işveren taraflarıyla ulaşabilmemiz, taraflarla bir araya gelebilmemiz tanımıtımı yapabilmemiz, bilinçlendirme yapabilimemiz ve bilinçi artırabilmemiz için en önemli enstrümandır. Sizlerinde değerli katkılarınızla iş sağlığı ve güvenliği kültürünü inşallah hep birlikte yaygınlaştıracağız. Bu iş sağlığı ve güvenliği devletin düzenlemeleri olabilecek değildir. Sadece iş verenin titiz davranmasıyla olacak bir iş değildir. Burada üçüncü bir ayağı oluşturmamız lazım. İşçi-işveren ve devlet birliğiyle bu sistemi yürütmesi gerekiyor. Aynı zamanda toplumun buna destek vermesi gerekiyor. Toplumların bu farkındalığı medyadır. Özellikle yerel medyadır. Yerel medya çok önemli, onun için işçi sağlığı ve güvenliği konusunda sizin desteğinize ihtiyaç vardır. Hep beraber medyasıyla, devlet organlarıyla, işçi işveren temsilcileriyle Allahın izniyle önce inşaat sektöründe sonra bütün sektörlerde uluslararası kabul edilebilir bir düzeye çekeceğiz. Amaç, gayret bu vesiyle ilgilendiğiniz için hepinize teşekkür ederim"şeklinde konuştu. 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha