Demokrasi Parkı önünde toplanan Adıyaman Kadın Platformu üyeleri adına açıklamada bulunan Av. Aysun Avcı, 25 Kasım tarihinin Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü olduğunu anımsattı.

"Mücadelemizle mutlaka kazanacağız, bu eril sistemi tarihe gömecek olanlar da biziz"

Avcı, kadınların her kazanımı gibi bu gün de kadınların mücadelesi ile elde edildiğini vurgulayarak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Çünkü eril sistem kadının haklarını gasp etmekten, kadını kamusal alanın dışına itmeye ve ikincilleştirmeye çalışmaktan vazgeçmedi hala da vazgeçmemektedir. Aynı eril ve baskıcı sistem bugün kadına yönelik şiddetle mücadelede ve kadına yönelik eşitliğe aykırı uygulamalarda devlete sorumluluk yükleyen İstanbul Sözleşmesi’ni karalamaktadır. Senelerce İstanbul Sözleşmesi’nin ilk imzacı devleti olmakla övünen iktidar, sözleşmenin gereklerini yerine getiremeyince bu kez sözleşmeyi milyonlarca yurttaşın gözleri önünde yerden yere vurmaktan ve sözleşme hükümlerine hakaret etmekten geri durmuyor. 

Her yıl binlerce kadın cinayetinden, kadına yönelik şiddetten, tacizden ve tecavüzden koruma sorumluluğunu resmi makamlara yükleyen İstanbul Sözleşmesi’ni karalamanız neden? Failleri serbest bırakmanız, iyi hal indiriminden faydalandırmanız, kadınları göz göre göre ölüme götüren eril politikalarınız neden? Tacizi, tecavüzü, şiddeti, cinayeti aklamadan, faillere gereken cezaları vereceğiniz günleri getirene kadar mücadelemiz devam edecek. Mücadelemizle mutlaka kazanacağız, bu eril sistemi tarihe gömecek olanlar da biziz."

"Bedenimiz ve kararlarımız üzerinde tahakküm kurmaya çalışanlar tarafından 'öldürüyoruz' her gün"

Verilere göre, sadece ekim ayında 21 kadın cinayetinin işlendiğini, 8 kadının şüpheli şekilde hayatını kaybettiğini ifade eden Avcı, "Son 18 yılda 16 binden fazla kadın öldürüldü. Yüz binlerce kadın da şiddete maruz kaldı. Faillerimiz olan erkekler bazen bir eş, bazen eski eş, bazen evlat, bazen baba, bazen sevgili, bazen öğrenci, bazen ise hiç tanınmadığımız biri. Öldürülme gerekçelerimiz ise kıskançlık, namus, boşanmak istemek, çalışıyor olmak, etek boyumuzun beğenilmemesi, güçsüz olduğumuzun düşünülmesi gibi çok çeşitli nedenlere dayandırılıyor katiller tarafından. Bedenimiz ve kararlarımız üzerinde tahakküm kurmaya çalışanlar tarafından 'öldürüyoruz' her gün." dedi.

“Kadın cinayetleri politiktir, cinayetleri besleyen devletin politikalarıdır"

Avcı, açıklamasına şöyle devam etti:

"10 yıl önce, boşandığı eşi tarafından tehdit edildiği ve şiddete uğradığı için savcılığa suç duyurusunda bulundu Ayşe Paşalı. Savcılık ise Ayşe Paşalı'nın koruma talebini reddetti. 

Resmi makamlarca serbest bırakılan katil eski eş İstikbal Yetkin Ayşe Paşalı’yı defalarca kez bıçaklayarak öldürdü. On yıl sonra bu kez İpek Er, Musa Orhan tarafından tecavüze uğradığında 18 yaşındaydı. Bu duruma dayanamayan İpek, geride bir mektup bırakarak canına kıydı. Onun ölümüne sebep olan Musa Orhan ise çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Resmi makamlar ve yargı organları mağduru değil ona tecavüz eden ve ölümüne sebep olan Musa Orhan'ı korudu. Aynı günlerde kadına yönelik şiddete karşı demokratik haklarını kullanarak eylem yapan kadınlar ise ters kelepçe takılarak gözaltına alındılar. Bir kez daha gördük ki aradan geçen on yılda yine ve hala bu sistem tacize, tecavüze değil kadına karşı tavır almaktadır. Kadınların özgürlük ve eşitlik mücadelesini kriminalize etmeye; haksız gözaltılar, tutuklamalar ve cezalar ile kadın hakları mücadelesini yıldırmaya çalışmaktadır. Bu nedenle bir kez daha “Kadın cinayetleri politiktir, cinayetleri besleyen devletin politikalarıdır."

 "Biz kadınlar yılmayacağız"

Bizler Adıyaman Kadın Platformu olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde taleplerimizi ve mücadele ruhumuzu yineliyoruz, bizler özgür, eşit ve onurlu bir yaşam için mücadele ediyoruz. Hayatımızın ve haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Kadın cinayetlerini aklayan, çocuk tecavüzlerini evlilik adı altında meşrulaştırmaya çalışan, edindiğimiz haklarımızı elimizden almaya çalışan bu sisteme karşı haklı mücadelemize devam edeceğiz. Kadın cinayetleri politiktir. Bu baskıcı politikaların ve eril sistemin beslediği kadına yönelik şiddete dur demek hepimizin görevidir." 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha