Ziraat Yüksek Mühendisi Aydın Korkmaz, tarımsal üretici grubunun tüketici konumuna sürüklendiğine dikkat çekti.

Tarım ürünlerinin insanların ve diğer canlıların yaşamlarını sağlıklı şekilde sürdürebilmeleri için zorunlu tüketilmesi gereken ürün grubu olduğunun altını çizen Korkmaz, şunları dile getirdi:

“Ülkemiz de son zamanlarda üretilen tarım ürün gruplarının büyük çoğunluğunda emeğinin karşılığı olan parayı kazanamadıkları gibi zararlar ederek üreteci grubundan çıkıp tüketici konumuna 
geçmektedir.

Temel sebepleri tarımsal üretimdeki girdiler ( gübre, ilaç, akaryakıt, tohum ) bunlar yıllar bazında çok aşırı yükselişlerle çiftçileri para kazanmaktan ziyade zarar edip bankalara, tarım kredi kooperatiflerinden kredi çekmeye mecbur bıraktırılıp, kredilerini ödeme günün de ödeyemedikleri için arazilerini haciz yolu ile bankalar almaktadır.

Tarım da üretimi teşvik etmek için destek ve hibeler yetersiz kaldığı gibi birde girdilerden kaynaklı fiyat artışları olduğunu bilen yöneticiler; hemen ithalat silahını çiftçiye doğrultup, çiftçiyi köşeye sıkıştırmaktadır. Fiyat artışları çiftçinin aç gözlülüğünden, para kazanma arzusundan kaynaklanıyormuş gibi lanse ediliyor ve çiftçiler ile tüketiciler karşı karşıya getirilip, artışın sebebi çiftçilerden kaynaklanıyormuş gibi deniliyor.”

Korkmaz, üretimi artırmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Tarımsal girdilerde ki vergiler azaltılmalı. Yöneticilerin ithalat yerine üretimi desteklemesi gerekir. Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı yasaklanmalı. Üretimde ki girdileri azaltmak için yerli malı ( tohum, tarım alet makineleri ) teşvik edilmeli. Üretici birlik ve kooperatifleri kurulması teşvik edilmeli. Çiftçi eğitim çalışmaları daha hızlı yapılmalı. Basınçlı sulama sistemlerine verilen hibe ve teşvikler artırılmalı. Bizleri üretmekten vazgeçirmeyin, tarımsal ürünler ülkeler için artık stratejik konumdalar. Sağlıklı nesiller sağlıklı ürünler tüketirse var olur.”

Kaynak : PHA

Kaynak: pha