Adıyaman İl Tarım Müdürlüğü ve Adıyaman Ziraat Odası Başkanlığının yapmış olduğu bir projeyle alternatif ürün olarak çiftçileri özendirmek için kinoa tohumunu ücretsiz olarak verdiklerini belirten Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Doğan Güven, Gölbaşı’nda eken çiftçilerin çok memnun kaldıklarını söyleyerek, dönümde 200 kg ürün aldıklarını söyledi.

20 dönümlük tarlasına deneme amaçlı kinoa ektiğini söyleyen Kemal Tükenmez, ”Kinoa, arpa ve buğdaydan daha karlı. Dönüme 200 kg ürün bekliyorum. Şuanda gelecek hasat dönemi için 60 dönüm tarla hazırladım” dedi.

25 dönümlük bir arazide İl Tarım Müdürlüğü görevlilerinin öncülüğünde organik olarak deneme ekimi yaptığını belirten Lütfiye Vuruşkan ise kinoa bitkisinin protein ve aminoasit yönünden zengin, her ortamda yetişen bir bitki olduğunu söyledi.

Çiftçilere kinoa ekimi yapmalarını tavsiye ettiklerini aktaran Vuruşkan, onlara örnek olmak istediklerini dile getirdi.

Kinoa bitkisini ekim yapmadan önce alternatif bir ürün olarak 3-4 yıldır araştırdıklarını belirten Emine Köseler ise 60 dönümlük bir arazide kinoa ekimi yaptığını belirterek, şöyle konuşu:

"Azimle uğraştık. Bugün de güzel bir sonuç aldık. Kinoa, Gölbaşı’nda yeni bir ürün, tarımda çiftçilerimiz buğday arpa ektiklerinde emeklerinin karşılığını alamadığı için kinoa aradaki farkı kapatacağı düşüncesiyle hareket ettik. Bu dönemde aldığımız hasat sonuçlarına göre bir kooperatif kurulması için öncülük yapacağız"

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha