Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde oturan, nüfus kayıtlarına göre 126 yaşında olan Ayşe Düz, uzun yaşamanın sırrını "doğal ürünler yiyecek tüketmek ve yemek ayırt etmemekle" açıkladı.

Resmi nüfus kayıtlarına göre 1 Temmuz 1894 doğumlu olan Ayşe Düz, yakınlarının ifadesine göre, nüfus cüzdanı çıkartılırken yaşının büyük yazdırıldığını normalde 108-110 yaşlarında tahmin ettikleri  belirtildi.

Kendisine aynı mahallede oturan çocuklarının baktığını dile getiren Ayşe nine çocuklarının koronavirüs salgını nedeniyle sık gelemeseler de torununun gelip kendisi ile ilgilendiğini ifade etti.

Eşini 50 yıl önce kaybettiğini anlatan Düz, beslenme ve temel ihtiyaçlarını kimsenin yardımı olmadan yapabildiğini ve sağlık probleminin olmadığını söyledi.

-YEMEKLERİMİ KENDİM YAPIYORUM"

 Allah’a dua ettiğini ve kendisine Allah’ın güç, kuvvet verdiğini belirten Düz, şunları ifade etti:

"Geceleri kalkıp abdest alıyorum, namaz kılıyorum. Dua ediyorum. Allah bana güç ve kuvvet veriyor. Hayvansal ürünler ve tarımsal ürünleri yedim. Yemek ayırt etmiyorum. Ne olursa yiyorum, isterse yavan ekmek olsun Yemeklerimi kendim yapıyorum. Benim yaşım bu kadar değildi ama kızlar büyük olur diye yaşımı büyük yazdırdılar. Kaç yaşında olduğumu bilmiyorum. Sen Allah’a çağırırsan Allah ne varsa sana verir. Hacca gittim. Kocam öleli yaklaşık 50 sene oldu."

-KAYMAKAMDAN AYŞE NİNEYE ZİYARET

Gölbaşı Kaymakamı Mutlu Köksal beraberinde Belediye Başkanı İskender Yıldırım, İlçe Jandarma Komutanı Erdinç Ağcakoyunlu, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Koçyiğit ile birlikte 1894 doğumlu Ayşe Düz’ü ziyaret ederek anneler gününü kutladı. 

Ayşe nine ile bir süre sohbet eden ve bir ihtiyacının olup olmadığını soran Kaymakam Köksal, Ayşe nineye sağlıklı ömürler dileyerek yanında getirdiği hediyeyi verdi. Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım ise Ayşe ninenin anneler gününü kutlayarak sağlıklı ömürler diledi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha