Aydın, yaptığı yazılı açıklamasında, İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından 2020 yılı içerisinde Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinin Cittaslow şehirler ağına dahil edilmesi için başvuru hazırlıklarını tamamlayarak, başvuruyu gerçekleştireceklerini kaydetti.

-"100 BİN LİRA BAŞVURU BÜTÇESİ AYRILDI"

Gölbaşı'nın dünyada marka bir  yerleşim merkezi haline getireceklerini vurgulayan Aydın, "Gölbaşı'nı Cittaslow şehirler ağına aldırmak için çalışmaları başlatıyoruz. Ajans tarafından 100 bin TL başvuru bütçesi ayrıldı. 2020 yılı içerisinde Gölbaşı ilçemizde proje paydaşları ile Seferihisar’a bir teknik gezi düzenlenecek, Gölbaşı’nda paydaş kurum temsilcileri ile proje ekibi kurulacak, Cittaslow başvurusuna yönelik saha araştırması yapılacak ve sonrasında Gölbaşı Belediyesince resmi başvurunun yapılması sağlanacaktır."ifadelerini kullandı.

-"İLÇEMİZİ TÜM DÜNYAYA TANITMAK VE TURİZM POTANSİYELİNİ ARTIRMAK İÇİN ARALIKSIZ ÇALIŞIYORUZ"

Adıyaman Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım ise, bu doğrultuda, birçok turizm potansiyeli ile ön plana çıkan Gölbaşı ilçesi için belediye tarafından Cittaslow başvurusunun planladıklarını belirterek, "Süreç, Gölbaşı Kaymakamlığı,  Gölbaşı Belediyesi ve Adıyaman Üniversitesi Gölbaşı MYO’nun işbirliğinde yürütülecektir. İlçemizi tüm dünyaya tanıtmak ve turizm potansiyelini artırmak için projelerimiz ve çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu amaçla ilçemizin Cittaslow şehirler ağına dahil edilmesi için gerekli çalışmaları başlattık. Başvuru sürecini İpek Yolu Kalkınma Ajansı ile Gölbaşı Belediyemiz ortaklaşa yürütecek. İpek Yolu Kalkınma Ajansı ve belediyemiz iş birliğinde yürütülecek olan ve ilçemizi dünya markası haline getirecek olan Cittaslow şehirler ağına dahil edilmesi için biz hazırız. Fikir aşamasından bu sürece kadar bizlerden desteklerini eksik etmeyen GMDK Başkanı Milletvekilimiz Sayın Ahmet Aydın'a ve İKA Genel Sekreteri Sayın Dr. Burhan Akyılmaz'a teşekkür ediyorum."şeklinde ifade etti.

Yıldırım, Gölbaşı İlçesi'nin Cittaslow saha araştırması ve resmi başvurusunun yapılması İtalyanca şehir (Citta) ve İngilizce yavaş (slow) kelimelerinin birlikte kullanılması ile türeyen bir kavram olan Cittaslow "sakin şehir" anlamına geldiğini dile getirdi.

Cittaslow şehirler arası ağının dünyada 30 ülkede ve 252 kentte, ülkemizde ise 17 kentte var olan, yavaş yaşam, kent ruhu, sürdürülebilir kalkınma ve yavaş yemek gibi 72 farklı kritere uyumun sağlanması gereken bir hareket olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır. Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunmaktadır. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır."

Gölbaşı ilçesinin 49 bin 255 nüfusa sahip olduğunu anımsatan Yıldırım, "TÜİK 2018 verilerine göre Gölbaşı ilçesinde 31 bin 628 kişi şehir merkezinde, 17 bin 627 kişi kırsalda olmak üzere toplam 49 bin 255 kişi yaşamaktadır. Gölbaşı ilçesinde bulunan Gölbaşı, İnekli ve Azaplı gölleri 2001 yılında 1.derece doğal sit alanı kabul edilmiş, 2008 yılında ise Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Milli Parklar Kanunu kapsamında bulunan söz konusu alan yerli ve göçmen çok sayıda kuş türü için yumurtlama, yavru çıkarma ve mevsimlik yaşam faaliyetleri ile çeşitli balık türlerine de ev sahipliği yapmaktadır."dedi.

Yıldırım, göl bölgelerindeki zengin biyolojik çeşitlilik, bisiklet yolları ve yöresel ürünlerin varlığı (peygamber üzümü ve Trabzon hurması vs.) ilçenin Cittaslow değerlendirme kriterlerinde ön plana çıkabilecek yönleri olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Uluslararası Cittaslow Birliği’ne başvuru sürecini, Cittaslow Türkiye Ağı Sekretaryası ve KKoordinatörlüğü yürütmektedir. Birliğe başvuracak kentlerin nüfuslarının 50 binden az olması ve kent yönetiminin Cittaslow felsefesiyle uyumlu olması gerekmektedir. 6 aşamadan oluşan başvuru süresince, başvuru mektubunun sunulması, başvuru mektubunun değerlendirilmesi, adaylık değerlendirme ziyareti ve raporu adaylık süreci ve hazırlık raporu, üyelik değerlendirmesi ve başvuru dosyası Cittaslow Genel Merkez değerlendirmesi şeklindedir."

Kaynak : PHA

Kaynak: pha