Valilikten yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında Kovid-19 pandemisi nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik Ticaret Bakanlığı tarafından "1000 TL gelir kaybı ve 500 TL  kira desteğinde bulunulacaktır."denildi.

Açıklamada, başvuruların 31.03.2021 tarih saat 23.59’a kadar e-Devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden elektronik ortamda alınmaya devam edeceği belirtildi.

Kira desteğini alacaklar için aranan şartlar ise şu şekilde ifade edildi:

"14.12.2020 tarihinden önce vergi mükellefiyetini tesis ettirenler. Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan vergiden muaf esnaf ve sanatkârlar. Faal olan ve ticari kazançları basit usulde tespit edilenler. Faal olan ve işletme hesabı esasına veya bilanço esasına göre defter tutanlardan “esas faaliyet konusu” Ticaret Bakanlığımız tarafından desteklenen NACE kodları arasında yer alan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirler ve kira desteği için işyeri kira olanlar faydalanabilecek."

İl genelinde başvuru şartlarını taşımasına rağmen toplam bin 517 esnaf ve sanatkâr ile gerçek kişi tacirin başvuru yapmadığı tespit edildiği belirtilerek, Gelir Kaybı Desteğine yönelik değerlendirmelerin Esnaf, Sanatkârlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğünce yapıldığı kaydedildi.

Kira desteğine yönelik yapılması gereken işlemler ise şöyle:

"Başvuru sahiplerinin; belirlenen süre zarfında kira sözleşmesi ve 2020 yılına ait kira ödemelerine ilişkin ödeme belgesi, dekont vb. kanıtlayıcı belgelerini e-devlet üzerinden elektronik ortamda yüklemesi, işyeri adres ve banka hesap numaralarını (IBAN) doğru yazmaları gerekmektedir.

Başvuru yapamayan esnaf ve sanatkârlarımız ile gerçek kişi tacirler mevcut belgeleri, e-devlet şifreleri ve IBAN bilgileriyle Adıyaman Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği veya Ticaret İl Müdürlüğüne başvurmaları halinde yardımcı olunacaktır.

Kira Desteği başvuruları Ticaret İl Müdürlüğü personelince, Ticaret Bakanlığınca belirlenen kurallar çerçevesinde değerlendirilmekte olup; başvuruları olumlu neticelenen esnaf ve sanatkârlarımız ile gerçek kişi tacirlere ödemeler 3 ay süreyle banka hesap numaralarına (IBAN) yapılacaktır."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha