Ülkedeki ekonomik krizden etkilenen tütün fiyatları, bu yıl yaklaşık yüzde 80 oranında düşüş yaşıyor.

Binbir emekle Nisan ayından itibaren üretimine başlanılan ve Aralık ayına kadar işlemleri devam eden tütündeki bu fiyatlar, çiftçilerin hayallerini yıktı.

Tütün satıcılarından Nevzat Yiğit, yaptığı açıklamada, işlerinin çok kötü olduğunu, kendilerinin satıcı olmasına rağmen çiftçilerin durumlarına üzüldüklerini ifade etti.

Yiğit, şöyle konuştu:

“Tütünün fiyatı düştü, kilosu 3 tl’ye satıyoruz. Bu aralar işler durgun, müşteri çok fazla tercih etmiyor. Kaçak sigaralar bizi olumsuz etkiledi. Aldığımız tütün bizde kalıyor. Satamıyoruz. Vatandaş 3 tl’ye bile çok diyor. Millette para yok. Vatandaşın alım gücü düştü. Ben daha satıcıyım, birde bunun çiftçisi var. Onlar daha perişan, zarar etmişler”

Satıcılardan Mahmut Ayaz ise “Geçen yıla göre tütün fiyatları düştü. Geçen yıl 30 tl satılan tütün bu yıl 15 tl’ye gitmiyor. Tütün çokluğundan dolayı. Bölgeye çok ekildiğinden dolayı tütün fiyatlarında düşüş var” şeklinde konuştu.

Satıcılardan Abuzer Azar da “Geçen yıla oranla tütün fiyatlarında bir düşüş yaşanıyor. Piyasa durgun. Türkiye’de yaşanan olaylar bizleri de etkiledi. Fiyatlar 5 tl ile 50 tl arasında. Geçen sene düşük tütün 15 tl’di. Tütün piyasası durgun, şuanda işler durgun bizlerde ne yapacağız şaşırmış durumdayız” diye konuştu.

PHA

Editör: Adıyaman Haber