Antiochos Otel'de düzenlenen toplantıya Vali Nurullah Naci Kalkancı, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, İlçe Kaymakamları, ATSO Başkanı Mustafa Uslu, Turizm Sektörü Temsilcileri  ve GAP uzmanları katıldı.
 
“Mezopotamya/Destansı Topraklar” logosu ve mottosu ile 9 GAP ilini (Adıyaman, Batman, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak) kapsayan tek bir isimle markalaştırarak sürdürülebilir ve turizm destinasyonu oluşturuldu.

GAP İdaresi'nin ev sahipliğinde yürütülen proje ile bölge ölçeğinde turizm çekim merkezleri oluşturularak, GAP Bölgesinin turizmini çeşitlendirmek, alternatif turizm alanları oluşturmak, kültür, inanç turizminin yanı sıra diğer turizm türlerinin de tanıtılmasını sağlamak ve markalaşma çalışmalarını başlatarak, bölgenin turizm gelirlerini artırmak ve turizm odaklı istihdam alanları oluşturulması hedeflendi.
 
GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi kapsamında, öncelikle bölgede kültür ve turizm açısından önemli yerleşim yerlerine yönelik yönetim planları hazırlanarak uygulanması sağlanacak. Belirlenen yerlerin turizm çekim merkezi haline getirilerek, bütüncül bir yaklaşımla bağlı bulunduğu ilin tanıtım ve markalaşmasının sağlanması öngörülüyor. Hazırlanan tanıtım filminin ardından konuşan GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil proje hakkında bilgi vererek, bölgenin hem sektörel hem de insan odaklı gelişmesi için çalıştıklarını söyledi.
 

"TURİZM SEKTÖRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜNÜ RAKAMLAR GÖSTERİYOR"

Tuırizm Sektörünün önemine işaret eden GAP Başkanı Sadrettin Karahocagil, "Turizm Odaklı Tanıtım Projemizin yarattığı destinasyon; yani Mezopotamya'nın 2023 Türkiye'sini,n vazgeçilmez turizm markası haline geleceğine inanıyoruz. İnsanlık tarihi uzun bir öyküyse eğer, bu öyküye, ilk zanaatlar, ilk çiftçi, hatta il mimar-şehir plancısı, belki de ilk girişimci, ilk tarih yazıcısı, ilk kanun koyucusunu yetiştiren bu topraklarda, Mezopotamya ile başlamak gerek. Bu çerçevede 2014 yılı Haziran ayında GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi'ni hayata geçirdik. Turizm sektörünün büyüklüğünü rakamlar gösteriyor. Geçtiğimiz yıl 1.2 milyarı aşkın insan dünyanın çeşitli noktalarına seyahat etmiştir. 2030 yılında bu rakamın 1.8 milyara ulaşması bekleniyor. Turizm toplam gelirin yüzde 10’unu oluştururken, her 10 çalışandan birisi turizm sektöründe çalışıyor. Bu büyüme potansiyeli sürdürülebilirliği akla getiriyor. Sürdürülebilir turizm dediğimizde çevre korumayı, maddi ve manevi kültürel mirasın korunmasını, yerel toplumlar için etkiyi ve saygıyı teşvik eden bir sektörden bahsediyoruz” dedi.
 
Karahocagil'in konuşmasının ardından GAP İdaresi Çevre, Kültür ve Turizm Koordinatörü Suphi Özer’in proje genel sunumu ve GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Proje Koordinatörü Jale Velibeyoğlu’nun ‘Mezopotomya’ ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
 
Daha sonra Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, proje ile ilgili görüşlerini soru cevap bölümünde dile getirdi.

"BİR İLİN GELİŞMESİ İÇİN TURİZM EN ÖNEMLİ SEKTÖRLERDEN BİRİ"
 

Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı, turizmin bir ilin gelişmesi için en önemli sektörlerden birisi olduğunu belirterek, batı devletlerinin turizmi çok iyi sunduğuna dikkat çekti. Vali Kalkancı, “Adıyaman’a günübirlik turistler geliyor. Konaklama yok denecek kadar az. Adıyaman’da konaklamadan gelen turistin hiçbir katkısı olmaz. Tarihi yerlere, eski medeniyetlere Cinliler, Japonlar, Koreliler ilgi gösteriyor. Biz özellikle bunları buraya davet edebilmeliyiz. Adıyaman’da turizmin gelişmesi için olmazsa birinci şart terörün yok olmasıdır. Adıyaman’ın terör ile bir ilgisi yok ama Güneydoğu’da olduğu için kaybediyor. Bizim bugünden yarına bu konuyu halletmemiz, insanların kafasındaki bu algıyı yıkmamız lazım. İkincisi ise ulaşımdır. Ulaşım sorunun aşılması lazım. Daha sonra ise tanıtımın yapılması lazım. Bugün ki çalışma güzel bir çalışma. Özellikle internet ve sosyal medya üzerinden bunu iyi yapmamız gerekiyor” dedi.
 
Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu ise, GAP bölgesinin çok büyük bir bölge olduğunu, turizm konusunda 2-3 tur olarak ayrılması gerektiğini önererek, turistlerin daha çok ilgi göstereceğini söyledi. Başkan Kutlu, Adıyaman’ın terörize olmamış bir il olduğunu, gece istenilen saatte insanların gönül rahatlığı ile gezebileceğini ifade ederek, turizme katkı olması noktasında yıldız zinciri olan otellere kolaylıklar sağlandığına dikkat çekti.
 
Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü ise, turizm sektörüyle ilgili ortaöğretim ve yüksek öğretimdeki bölümler ile ilgili bilgi vererek, turizmin niteliğinin arttırılması gerektiğine işaret etti.
 
Gerçekleşen toplantı fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha