Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Gölbaşı ilçesinde Fırat Nehri’nin en büyük yan kollarından biri olan Göksu Çayı üzerinde inşa edilen Çetintepe Barajında DSİ yetkililerin yaptığı incelemenin ardından gövde inşaatı başladı.

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi ve Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çetintepe Barajı’ndaki inşaat çalışmalarında kil çekirdekli memba kum çakıl, mansap kaya dolgu şekilde inşa edilen barajda, gövde yapımına başlandı.

Firma yetkilisi Şeyhmus İçkale,  yaptığı açıklamada, Çetintepe Barajının Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş sınırları içerisinde önemli bir alanı sulayacağını söyledi.

Barajın 668 bin 160 dekar arazinin sulanmasını sağlayacağını anlatan İçkale, şunları kaydetti:

“Baraj Adıyaman’da 291 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak Daha sonra inşa edilecek iletişim kanallarıyla Kahramanmaraş ve Gaziantep’deki arazilerin sulanmasını sağlayacak. Barajın tamamlanmasıyla net gelir artışının 334 milyon olacağını tespit ettik. Bu direk olarak çiftçimizin cebine girecek artı değerdir. Bunun dışında dolaylı olarak yöre çiftçisine ve yöre ekonomisine sayılamayacak kadar katkılarda bulunacaktır. Bu projemiz diğer sulama üniteleriyle tamamlandığı zaman yaklaşık 333 bin kişiye istihdam sağlayacağını hesaplamış bulunuyoruz. Çetintepe barajı menbası kum çakıl, kaya dolgu olup, ortasında çift çekirdek bulunmaktadır. Bu barajımız çekirdek sayesinde geçirimsizliğini sağlayacaktır. Barajın büyüklüğü 11,6 milyon metreküpdür. Gövde hacmi olarak ülkemizin önemli barajlarından bir tanesidir. Barajı 2018’in sulama dönemine yetiştireceğiz. 2013 yılında inşaatına başladık. Şuanda da baraj inşaatının en önemli dönüm noktalarından biri olan gövde dolgusuna başladık. DSİ Genel Müdürlüğü ve Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı denetimlerde barajın yapımında teknik olarak herhangi bir sıkıntı kalmamıştır. Barajı 2018 yılında da bitirmeye çalışacağız”

PHA

Editör: Adıyaman Haber