Adıyaman Valiliği, belediye, üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve OSB Başkanlığı’nın ortaklığında İpekyolu Kalkınma Ajansı Güdümlü Proje desteğiyle hayata geçirilen Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezi (ASGEM), Adıyaman sanayisinin ihtiyacı olan kalifiye eleman yetiştiriyor.

Sanayi sektörünün en büyük sorunlarının başında olan 'kalifiye eleman' sorununa, Adıyaman Sanayi Geliştirme Merkezi çözüm buldu. ASGEM'de vasıfsız kişilere düzenlenen uygulamalı kurslar ile vasıflı bir eleman olarak işletmelerde işe giriyor.

Adıyaman Valiliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Adıyaman Belediyesi, Adıyaman Üniversitesi, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve OSB Başkanlığı'nın ortak projesi ile hayata geçirilen merkezde kalifiye eleman yetiştiriliyor.

Sanayicilerin sürekli kalifiye eleman sıkıntısı çektiklerini ve eleman bulamadıklarını dile getirmelerinin ardından ortaya çıkan ASGEM'de 11 sektör belirlendi. Bu sektörler içerisinde ön plana çıkan konfeksiyon, mobilya, otomotiv, gastronomi, kaynak, elektrik, iklimlendirme, bilgisayar,  gibi bölümlerde yaklaşık 2,5 ay eğitim gören 280 kişi sertifika alarak işe yerleşti.

Daha önceden vasıfsız işçi olduğu için iş bulamayan kişiler ASGEM'de meslek sahibi olup işe girdi. İşe giren kişiler, ASGEM sayesinde ekmek sahibi olduklarını dile getirdi.

ASGEM’de aldığı iş garantili konfeksiyon kursu sonrasında OSB’de faaliyet gösteren bir fabrikada kalifiye eleman olarak işe başlayan Mehmet Şükrü Karageçi, uzun süre iş aradığını ancak ASGEM’de aldığı kurs sonrasında kalifiye eleman olarak çalışmaya başladığını söyledi.

ASGEM yetkililerine teşekkür eden Karageçi, gençlerin iş konusunda umutsuz olmamalarını, ASGEM’e gelerek kendilerine uygun sektörde eğitim alıp meslek edinerek işsizlikten kurtulabileceklerini ifade etti. 

"İşsizlikten kurtulduğum için mutluyum"

İşe yerleşen Sedef Güler Çilcan ise "Tavsiye üzerine ASGEM’e başvurdum ve burada 2,5 ay boyunca kurs gördüm. İş garantili eğitim sonrasında konfeksiyon fabrikasında çalışıyorum. İşsizlikten kurtulduğum için mutluyum. Çalışarak aile ekonomimize de katkı sunuyorum. Kurs hocalarımıza ve ASGEM yetkililerine teşekkür ediyorum." dedi.

"İşçi eline altın bileziği taktı"

Projenin yürütücülerinden Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu, sanayicilerin en büyük sorunlarından birisine çözüm bulduklarını belirterek, hedeflerinin tüm sektörlere kalifiye eleman yetiştirmek olduğunu vurguladı.

Merkezde kursları açmadan önce saha çalışması yaptıklarını ve sektörlerin ihtiyaçlarını belirlediklerini kaydeden Başkan Uslu, "Öncelikle çalışmalarımızın meyvesini almak bizleri mutlu ediyor. Merkezimizde istihdam garantili eğitimler veriyoruz. Kursiyerlerimiz burada aldıkları eğitimlerle rahatlıkla iş bulabiliyorlar. Adıyaman'da ki lokomotif sektör nedir? En fazla hangi sektörde kalifiye eleman ihtiyacı vardır? Önce bunun tespitini yaptık. Burada da tekstil, mobilya, gastronomi gibi 6 tane sektörümüz ön plana çıktı. Bu sektör için insan yetiştirmek üzere yola çıktık. Bugün itibariyle yaklaşık 280 kişi bu merkezden sertifikasını eline almış, tabiri caizse eline bir altın bileziğini takarak işine gidip evine ekmek götürmektedir. Biz burada da durmayacağız. Bizim hedefimiz Adıyaman'da üretim yapan A'dan Z'ye, sektör ayrımı yapmaksızın, kimin ne ihtiyacı var ise işi bilen insanları yetiştirip işverenin bu ihtiyacını karşılayarak, istihdama katkı sağlamaktır. Bizlere destek olan Sayın Valimiz Mahmut Çuhadar olmak üzere proje ortaklarımıza ve destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum." diye konuştu.

İldeki sanayi tesislerinin kalifiye eleman sıkıntısını giderecek ve Adıyaman sanayisinin daha çok AR-GE ve innovasyona yönelmesini sağlayacak sanayi geliştirme merkezinde, tekstil ve konfeksiyon alanına yönelik uygulama atölyeleri, eğitim salonları, toplantı salonları ve bilgisayar sınıfları yer alıyor.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha