Demokrasi Parkı önünde düzenlenen basın toplantısında toplanan Memur-Sen üyeleri, ellerindeki döviz ve pankartlarla tepkilerini dile getirdi.

“Beklentilerimizi karşılayacak teklif, enflasyonun ezemeyeceği maaş istiyoruz”

Toplanan kalabalık adına açıklamada bulunan Memur-Sen Adıyaman İl Temsilcisi Ali Deniz, “Ülke gerçekleriyle uyuşmayan ve bizleri tatmin etmeyen bu tekliflerin beklentilerimizi karşılamaktan çok uzak olduğunu tüm kamuoyu bilmektedir. Hükümeti hiç beklemeden yeni bir teklifi çalışmaya davet ediyoruz. Haklarımızı kazanmak, taleplerimizi kabul ettirmek için her türlü eylem, etkinlik ve program için hazır olduğumuzu buradan ilan ediyoruz” dedi.

Kamu çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarının, enflasyon karışışında erimiş maaşlarının en etkili çözüm yerinin toplu sözleşme masası olduğunu vurgulayan Ali Deniz,  “6 milyonun üzerinde emekçinin gözü kulağı bu toplu sözleşme masasındadır. Kamu İşvereninin dün açıkladığı teklif, maalesef bu büyük kitlenin beklentilerini karşılamaktan uzak bir görüntü sergiliyor” diye konuştu.

“19 ayda kıyma maalesef yüzde 92, pirinç yüzde 50, makarna ise yüzde 37 artmıştır”

Zam oranlarını değerlendiren Deniz, konuşmasının devamında, “2022 yılı için yüzde 5+6, 2023 yılı için yüzde 6+6 maaş zammı teklifi, memuru yine enflasyona ezdirecek bir tekliftir. Halbuki 2020 yılının Ocak ayında maaş ve ücretinin tamamıyla, 98,5 kilogram kıyma alabilen kamu görevlisi, 2021 yılı Ağustos ayı maaş ve ücretiyle ancak 65,2 kilogram kıyma alabilmekte. Yine 2020 yılının Ocak ayında maaş ve ücretinin tamamıyla 1917 adet simit alabilen kamu görevlisi, 2021 yılı Ağustos ayı maaş ve ücretiyle ancak bin 695 adet simit alabilmektedir. 2020 yılının Ocak ayında maaş ve ücretinin tamamıyla yine 21 adet 18 litrelik sıvı yağ alabilen kamu görevlisi, 2021 yılı Ağustos ayı maaş ve ücretiyle ancak 14 adet 18 litrelik sıvı yağ alabilmektedir. 5. dönem toplu sözleşmeden bugüne kadar geçen 19 ayda kıyma maalesef yüzde 92, pirinç yüzde 50, makarna ise yüzde 37 artmıştır” dedi.

“Maaşlar enflasyon karşısında her geçen gün eriyor”

Enflasyon karşısında her geçen gün maaşlarının eriğini öne süren Deniz, “kamu görevlilerinin maaşları, enflasyon karşısında her geçen gün, maalesef erimektedir. İki yıl önce gerçekleşen 5. dönem toplu sözleşmede kamu İşvereni tarafından teklif edilen ve hakem tarafından verilen maaş zammı iki yıl için 4+4 ve 3+3 olup toplamda yüzde 14 idi. Ancak 19. ayda gerçekleşen enflasyonun maalesef yüzde 26 olması, kamu işvereninin dikkate alması gereken ve ders çıkarması gereken en açık tablodur. Bu nedenle kamu İşverenine, artık bu yanlış hesaptan bir an önce dönülmelidir diyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Memura zammı enflasyon değil, kamu işvereni vermelidir”

Çarşı pazardaki fiyatlar, yüksek enflasyon, kurdaki yükseliş, temel ihtiyaç harcamalarındaki artış, alım gücündeki düşüş teklif hazırlanırken dikkate alınmadığının göstergesi olduğunu kaydeden Deniz, konuşmasının sonunda şunları kaydetti: “Kamu İşvereninin sunduğu teklif bu gerçekleri dikkate almayan, yetersiz, eksik ve beklentilerimizin altında bir tekliftir. O nedenle diyoruz ki, memura zammı enflasyon değil, kamu işvereni vermelidir. Kamu İşvereninin dünkü teklifinde 3 bin 600 ek gösterge, refah payı, sözleşmeli personel ile ilgili takvimlendirilmemiş oranı, kapsamı belirlenmemiş soyut teklifini oran, kapsam, takvim gibi hususları netleştirerek somutlaştırmasını, tüm kamu görevlilerini mutlu edecek, beklentileri karşılayacak bir teklif sunmasını istiyoruz. 3 bin 600 ek gösterge konusunda kapsamı genişletilmiş, bütün kamu görevlilerini mutlu edecek, net takvime bağlanmış bir teklif sunulmalıdır. Aynı şekilde sözleşmeli personel konusunda da teklif somutlaştırılmalıdır. Sözleşmeli personelin sorunlarını kökten çözecek kadro eksenli bir çözüm, yarım milyonu aşan sözleşmeli personelin temel beklentisidir. Memurun enflasyonla eriyen maaşının telafisi ancak seyyanen zamla, memurun enflasyona ezdirilmemesi hedefi de, enflasyon farkı vermekle değil, ancak refah payıyla mümkündür. Kamu İşvereninden; yardımcı hizmetlerin genel idari hizmetlere geçirilmesi, vergi dilimi, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması, görevde yükselme ve unvan değişikliği, bayram ikramiyesi, özel hizmet tazminatı, toplu sözleşme ikramiyesinin artırılması ve benzeri genele ilişkin tekliflerimize de, hizmet kollarına ilişkin tekliflerimize de, karşılık gelecek şekilde titizlikle hazırlanmış teklifleri bekliyoruz. Toplu sözleşme bir oldubittiyle değil, zaman baskısı olmadan pazarlıkla neticelenmelidir. Bunun için de yeni ve kapsamlı bir teklifin hazırlanarak, 5. dönem toplu sözleşmenin zararlarını tazmin edecek, kayıplarımızı giderecek, memuru enflasyona ezdirmeyecek, emeğimize yaraşır yeni bir teklifin pazarlığa imkân tanıyacak şekilde, en geç Pazartesi gününe kadar sunulmasını istiyoruz. Memur-Sen Adıyaman İl Temsilciliği olarak, haklarımızı kazanmak, taleplerimizi kabul ettirmek için her türlü eylem, etkinlik ve program için hazır olduğumuzu bir kez daha buradan ilan ediyoruz."

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha