Eğitim-Bir-Sen Adıyaman Şube Başkan Yardımcısı Ramazan Bayram yazılı açıklamasında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeniden revize ettiği Eğitim Kurumlarına Yönetici Seçme ve Görevlendirme Yönetmeliğini yargıya taşıdıklarını belirterek, yönetmeliğin sertifika, ödüllendirme, lisansüstü eğitim ve değerlendirme gibi bazı başlıklarının eşit, adil, objektif kriterlerden uzak olduğunu vurgulayan Bayram, yönetici seçme ve görevlendirme yönetmeliğinin bu kadar sık aralıklarla değiştirilmesinin güvenirliği de zedelediğini dile getirdi.

“Eğitim-Bir-Sen olarak, eğitim kurumlarına yönetici seçme ve görevlendirme yönetmeliğinin hukuka aykırı, kazanılmış hakları ihlal eden, kurum içi çalışma barışını bozacak, adil, eşit ve objektif olmayan sonuçlar doğuracak hükümlerini ve yönetmelik eklerini, iptal istemiyle, yargıya taşıdık” ifadelerini kullanan Bayram,şöyle devam etti:

"05.02.2021 tarihli ve 31386 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik lisansüstü eğitimi yok saymakta, üniversitelerde en az bir yıl süren ve akademik çalışmalarla bitirilen yüksek lisans eğitimini henüz ne şekilde ve ne kadar sürede tamamlanacağı dahi belli olmayan eğitim yönetimi sertifikası programına denk kabul etmemektedir. Bu durum eğitim yönetimi alanında yüksek lisansını tamamlamış yönetici adaylarının ve öğretmenlerin mesleki gelişim heyecanını zayıflatmaktadır” şeklinde konuştu. Bu uygulama ile üniversitelerin yüksek lisans eğitimine güven ile alakalı olarak soru işaretleri oluşturulduğunu söyleyen Bayram, “ üniversitelerimizde yetiştirilen öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerini yine üniversitelerimizde verilen lisansüstü eğitim ile desteklemeli ve bu konuda teşvik edici hükümler koymalıyız. Bu konuda adaylara muafiyet sağlanmalıdır." 

Bayram, yönetmelikte yer alan sertifika geçerliliğini sekiz yılla sınırlandıran maddenin kazanılmış hakların ihlali niteliği taşıdığını, değerlendirme formlarında bütün adayların erişimine eşit, adil ve objektif bir biçimde açık olmayan, adayın kendi istek ve iradesi haricinde tecelli edebilen faaliyetlerin puanlama konusu edildiğini belirtti.

Bayram, belirli eğitim kurumlarının yöneticiliğinin belirli alanlara tahsis edilmesi sonucunu doğuracak ve genel bilgi/kültür dersleri öğretmenlerini kendi aralarında ayrıştıracak nitelikte görevlendirme özel şartları okullardaki çalışma huzurunu ve güvenini sarsacağını belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Yönetmelik müdür başyardımcılığı için müdür yardımcılığından farklı görevlendirme şartları getirmemekle iki unvanı da sorgulanır hale getirmiştir. 

Yönetici adaylarının mesleki çalışmaları, gayretleri, fark oluşturma heyecanları neticesinde elde ettikleri ödüllerin değerlendirmede dört yılla sınırlandırılmış olması, teşekkür-takdir belgeleri ve aylıkla ödülün puanlama dışı bırakılması hem hakkaniyet içermemektedir hem de bundan sonraki süreçte öğretmenlerimizin gayret ve fark oluşturma isteklerine ket vuracak, dinamik yapıyı durağanlaştıracaktır. Hizmet süresinin değerlendirilmesinde de dört yıldan sonraki hizmet sürelerinin eksik puanlamaya tabi tutulması tecrübenin göz ardı edilmiş olduğunu göstermektedir.

Eğitim-Bir-Sen olarak söz konusu yönetmelikte yer verilen kazanılmış hakları ihlal eden hukuka aykırı düzenlemelerinin iptal edilmesi talebiyle Danıştay’da dava açtık. Sürecin takipçisi olacağız.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha