Editörlüğünü Üniversite Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selim Somuncu’nun yaptığı yayın hayatında 6. yılını dolduran Akademi Adıyaman, Üniversiteden haberler, başarılar ve her sayıya özel dosya konuları yer alıyor.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Akademi Adıyaman dergisinin 17. sayısı için kaleme aldığı sunuş yazısında “akademik kültür ve etik” konularına değindi.

“Ülkemiz, yükseköğretimde önemli atılımlar yapmaktadır.  Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyi ile üniversite mezunu beşeri sermayesi arasındaki pozitif yönlü ilişki göz önüne alındığında yükseköğretim alanındaki gelişmelerin takdiri hak ettiği ortadadır” diyen Prof. Dr. Gönüllü, şöyle devam etti:

"Ülkemiz, yükseköğretimde önemli atılımlar yapmaktadır. Bu çerçevede yeni kamu ve vakıf üniversiteleri açılmakta, yükseköğretimin kapasitesi genişlemekte, kontenjanların artması ile birlikte üniversiteye erişim kolaylaşmakta ve yükseköğretim kitleselleşmektedir. Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyi ile üniversite mezunu beşeri sermayesi arasındaki pozitif yönlü ilişki göz önüne alındığında yükseköğretim alanındaki gelişmelerin takdiri hak ettiği ortadadır. Sadece yükseköğretimin kitleselleşmesi açısından değil, toplumsal sorunların kökenlerinin araştırılması ve çözüm önerileri geliştirilmesinde, küresel rekabette iddialı olunmasına katkıda bulunacak bilgi ve teknoloji üretiminde, işgücü piyasasına becerili ve donanımlı insan gücü kazandırılması açısından da üniversiteler, günün ve geleceğin ihtiyacına göre çok büyük bir ihtimam ile dizayn edilip, geliştirilip, korunması gereken kurumlar olarak ön plana çıkmaktadır. Yükseköğretim ile ilgili konular dünyanın pek çok ülkesinde farklı aktörlerin katılımı ile geniş biçimde tartışılmaktadır. Bu amaçla dergiler çıkarılmakta, rapor ve kitaplar yayımlanmakta, araştırma merkezleri kurulmaktadır. Türkiye’de ise yükseköğretim hak ettiği içerik ve kapsamda bütün paydaşların katılımı ile bugün ve gelecekteki toplumun ihtiyaçları odaklı, hedef ve sonuç gözeten bir çerçevede tartışılmamaktadır. Bir toplumun ilerleyebilmesi için eğitim ve bilim önem arz etmektedir. Eğitim ve bilimin hantallaşması ve yozlaşması ise toplumu geriye götürür. Hatta toplumun yıkımına sebep olur. Eğitim ve bilim alanında gelişmenin sağlanması için mutlaka bu alanlarda çalışmaların yapılması, ahlaki ilke ve kuralların tesis edilmesi gereklidir”

Akademi Adıyaman Dergisi Yayın Editörü Yrd. Doç. Dr. Selim Sömuncu ise derginin 17. sayısı için kaleme aldığı sunuş yazısında “eğitim” konusundan bahsetti.

Yrd. Doç. Dr. Somuncu, “Eğitimli bir insan, diğer kültürlerden ve zaman dilimlerinden habersiz kalamaz. Artık, daha geniş bir dünyayı, bugünün biçimlenmesinde rol oynayan ve geleceği belirleyecek olan gelişmeleri hesaba katmadan nitelikli bir gelecek tasavvuru yapmamız imkânsız. Söz gelimi bir iktisat öğrencisinin klasik iktisat teorilerinin tamamı hakkında malumat sahibi olmasının bugün için çok bir anlamı olmayabilir. Günümüzün gidişatından ve geleceğin beklentilerinden de haberdar olmak lazım. Bir fütüristik okuma yapacak olursak bir iktisatçının blockchain teknolojisinden, kriptolojiden haberdar olmaması geleceğin iktisadında onun pek de yeri olmayacağı anlamına gelir. Çünkü geleceğin iktisadı blockchain ekonomisidir. Yüzyılın en önemli icatlarından biri de kripto paralardır. Bu yüzden eğitimli insanların pek azı yeterince geniş bir perspektife sahip olacaktır. Fakat eğitimliler ile eğitimsizler arasındaki en önemli ayrımlardan birisi, kişinin yaşamındaki deneyimleri daha geniş bir çerçevede değerlendirebilme kapasitesidir” ifadelerini kullandı.

Akademik Kültür ve Etik dosya konusuyla çıkan Akademi Adıyaman dergisinin 17. sayısında konuyla ilgili olarak Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ile Akademik Kültür ve Etik konulu söyleşi, bilim etiği, bilimsel etik, bilim insanının etik değerleri akademisyenin bilim, kültür ve etik vasıfları, Süleymaniye Tıp Medresesi Ve Dâruş- Şifası örneği ile tıbbın organizasyonu ve etik, tıp araştırmalarında etik problemler konulu yazılar ve “Üniversite Bir Dekan Anlatıyor”  adlı kitap tanıtımı yer alıyor.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha