Merkezi Derslikler Yunus Emre Konferans Salonunda işlenen Fizik, Biyoloji, Kimya, Tıp, Genetik ve Kâinat gibi konuların işlendiği Kainat İlmi dersinin bu haftaki konusu Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kamil Varınca’nın anlatımıyla “Hava ve Yer Küre” oldu.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrencilerin hazır bulunduğu derste, Dr. Öğr. Üyesi Kamil Varınca, dünyanın yapısı, hava, yer küre ve sıcaklık konularına değindi.

Varınca, dünyanın muhtelif uzaklıklardan çekilmiş fotoğraflarıyla başladığı sunumunda, evrende küçük bir nokta durumundaki mavi gezegen olan dünyanın özelinde büyüklük ve küçüklük kavramlarını video görüntüler ile anlattı.

Dünya'nın uzaysal konumu ve hareketlerinden dolayı Güneş'ten gelen enerjinin değişimi ile bunun sonucunda mevsim ve rüzgarların oluşumundan bahseden Varınca, atmosferin tabakaları ve bu tabakaların kendine has özellikleri, atmosferdeki sıcaklık ve basınç değişimi ile atmosferin gaz içeriği konularını anlattı.

Atmosferdeki ozon tabakası ve bu tabakanın işlevi ile doğal sera etkisi mekanizmasına da değinen  Varınca, atmosferdeki sıcaklık ve karbondioksit miktarı kayıtlarının sürekli arttığını vurgularak doğal sera etkisinden daha ziyade bir sera etkisine maruz kaldığımızı ve bunun sebebinin de sanayi devriminden sonra atmosferde artış gösteren sera gazları olduğunu belirtti.

Sera gazları ve iklim değişikliği konularında da bilgi veren Varınca, ozon tabakasını incelten maddelere ilişkin Montreal Protokolü ve iklim değişikliğinin önlenmesine yönelik çalışmalardan bahsetti.

Yer küre konusunda ise yer katmanları ve özelliklerinden bahsettikten sonra tektonik hareketler ve bunun sonucu oluşan yeryüzü şekilleri, dağlar, çukurlar, fay hatları ve depremlerden bahseden Varınca, ülkemizin deprem bölgeleri ve fay hatları haritasını açıkladı.

Son olarak canlı küre ve besin zincirinden bahseden Varınca, canlı küredeki yükseklik ve derinliklere göre farklı yaşam türleri ve doğada var olan karbon çevrimi ile besin piramidi hakkında bilgi verdi.

-"SADECE ALNIMIZ DEĞİL GÖNLÜMÜZDE SECDEYE DEĞECEK"

 Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise çalışmanın ve inancın gerekliliğine değindi.

Gönüllü, kainata baktığımızda Allah’ın gücünü ve kendi acziyetimizi gördüğümüzü belirterek, şunları kaydetti:

‘’Bizler, yaradana kendimizi beğendirme çabası içerisinde olmalıyız. Hayatın kendisi zaten ibadettir. Çok çalışmalıyız. Namaz hayatımızın kalibrasyon saatleridir. İbadet etmeden çalışmak ya da çalışmadan ibadet etmek olmaz. Her şey zamanında güzel. Çalışmak da lazım ibadet de lazım. Niyet edip gönlümüzü vereceğiz. Sadece anlımız değil gönlümüz de secdeye değecek. Yaşamımızın bir gayesi olmalıdır. Hedef ve istikamet belli olmalı. Kolaycı olmamalıyız. Birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Bugün İslam coğrafyasında yaşanan olumsuzlukların temelinde birlik ve beraberlik içerisinde olmamak yatıyor.’’

Kainat ilmi dersinin Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Caner Ilgaroğlu’nun sunumunda Kainat Kitabını Okumak, Doç. Dr. Selim Çerçi, Fizikte Ölçüm, Birim ve Birim Sistemi, Kainatın Oluşumu, Dr. Öğr. Üyesi Ebubekir İnan, Kainat Dili Matematik, Prof. Dr. Refet Karadağ, Kainatta Mekanik ve Termodinamik Yasalar, Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Ekoloji, Ekolojik Sistemler, Atmosfer, Hidroloji, Suyun Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri, Prof. Dr. Şükrü Kurt, Toprağın Yapısı, Prof. Dr. Hasan Solmaz, Biyoloji, DNA, Canlı Türleri, Prof. Dr. Adnan Kurt, Kimya, Dr. Öğr. Üyesi Zümrüt Doğan, Tıp ve İnsan Anatomisi ve Dr. Öğr. Üyesi, Muhammet Caner Ilgaroğlu ise İslam Medeniyetlerinde Bilgi ve bilim konularında devam edeceği bildirildi.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha