Adıyaman Akıncılar Belediye Başkanı İsmet Çetinkaya’nın 15.5.2021 tarihli facebook sayfasında, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Bakır’a plâket verdiğini okudum.

Verdiği plâkette, “Bölgemiz halkına yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.“ yazan Çetinkaya’nın paylaşımında, “Kendi yeteneği ve kabiliyeti ile hayat mücadelesinde büyük başarılar elde eden, kazanımlarını kendi halkı ile paylaşan Prof. Dr. Abdurrahman Bakır beyi beldemizde ağırlamanın mutluluğunu yaşadık.” yazıyordu.

Ayrıca yaptığım araştırmada;

Merkezi İstanbul’da bulunan Adıyamanlılar Vakfı Genel Başkanı Ramazan Aksoy, üzerinde “Vakfımızın kültür merkezinin yapımında yaptığınız maddi ve manevi katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.” yazılı plâketi 30.8.2016 tarihinde veriyordu. Konu ile ilgili haberde, “Emekli Prof. Tabip Albay Abdurrahman Bakır, beyin sinir cerrahisi profesörü olup azmin, çalışkanlığın ve yılmadan verilen mücadelenin ortaya çıkardığı gerçekten mükemmel bir insan. İnsanlığı, mütevazılığı ve hayırseverliği onun için olmazsa olmazlardandır. Adıyaman’ın Kayatepe köyünde başlayan hayatı, Ankara’da astsubay olarak şekillenmeye başlamış ve bir yıl ABD’de başarı dolu bir tıp eğitimi ile taçlanmıştı. Kendisi 15 çocuklu yoksul bir ailenin yaşayan altı çocuğundan biri…” bilgisi yer alıyordu…

Bir süre başkan yardımcılığını da yaptığım Adıyaman Kayatepe Köyü Yardımlaşma Derneği’nin başkanı rahmetli Ramazan Gökay imzalı plâketi ise 2009 yılında dernek adına Ankara’da naçizane şahsım takdim etmişti… Doğup büyüdüğü topraklardan gelen bu plâket, belki de Dr. Bakır’ın aldığı ilk plâket idi…

Üstat Av. Doç. Dr. Serhat Sinan Kocaoğlu, 50.000 üyeli “Avukat-Hâkim-Savcı Tün Hukukçular Omuz Omuza!” adlı facebook grubundaki sayfasında 13.9.2020 tarihinde Dr. Bakır’ın yaşam öyküsünden övgü ile bahsetmişti…

Genel Merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, 27.11.2020 tarihinde Dr. Bakır’ı ziyaret ettiğini dernek web sitesinde paylaşmış, ayrıca başarılı hayat hikâyesi aynı tarihte kronolojik sırayla tskpersoneli.com adlı web sitesinde yayınlanmıştı.

Ve son olarak, 2020 yılı Aralık ayında yaygın basın yayın organlarında yer alan videolu haberlerde, görev yaptığı hastaneye belediye otobüsü ve metroile gidip geldiğini, eve döndüğünde aile içi sohbette bile maskesini çıkarmadığını, nedeninin ise başkasından kendisine bulaşmış olabilecek virüsün 10-14 gün içerisinde başka bir insana bulaşamaması halinde ölerek yok olduğunu, böylece koronavirüsten korunmak ve korumak için maskenin önemini ders verici nitelikte vurgulamıştı.

Ha… Bu arada merkezi Ankara’da bulunan Adıyaman İl ve İlçeleri Eğitim Vakfı’nın kısmen katılabildiğim 2020 yılı Ocak ayında yapılan 10.Olağan Genel Kurul Toplantısında, aynı zamanda bir “Barış Elçisi”olan Başkan Şevket Gürsoy tarafından plâket veya Teşekkür Belgesi verilenler arasında Dr. Abdurrahman Bakır da var mı idi, bilmiyorum!

Hemşehrisi olsun olmasın ülke insanına hizmet ederken, hizmetten başka bir amaç gütmeyen, maddiyata değer vermeyen, halen toplu ulaşım araçları ile seyahat eden, hekimliğinin yanında aynı zamanda emekli Kıdemli Albay olan Dr. Bakır ve Bakır gibi insanları bu hizmetlerinden dolayı “vefa” duygusuyla takdir edenlerin de ayrıca takdir edilmesi gerekir, düşüncesindeyim.

Çünkü “ahde vefa” bireysel sorumluluk olmasına karşın,“vefa”toplumsal bir sorumluluk duygusudur. Ahde vefa göstermeyenler kınanır, hatta suçlanır. Gösterenler ise kendi sorumluluklarını yerine getirdiklerinden ayrıca takdir edilmesi beklenmez.

Ancak vefa gösterenler takdir edilir. Göstermeyenler ise bireysel sorumlulukları olmadığından kınanamaz.

….

Bu arada “Barış Elçisi” demişken aynı nitelikteki bir değerimizi geçen hafta 71 yaşındakaybettik; Necmi Baykan’ı…

ANAP ve AK Parti dönemlerinde Adıyaman’da aktif siyasi görevler üstlenmesine karşın beşeri ilişkilerinde siyasi görüş ayrılıklarını korkusuzca çöpe atabilen, güzel giyimi, mütevazılığı, efendiliği ve yaşça küçüklere dahi saygısını eksik etmemekle insanların kalbinde yer edinen güzel insanın Hakk dünyadaki yolu açık olsun…

Mustafa Işıldak 20.05.2021

[email protected] 0532-422 95 28