Bu hastalıkla ilgili bir açıklama yapan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Kübra Güvenç, “Çölyak hastalığı genetik olarak yatkın bireylerde tahil ve tahıl ürünlerinde bulunan glutene karşı duyarlılık sonucu gelişen genellik malabsabsiyonla seyreden ince bağırsakta karakteristik lezyonlar yapan glütensiz diyetle klinik düzelme gösteren femilyal özellikli bir hastalıktır”dedi.

Ülkede çölyak hastalığını 2-18 yaş grubundaki bin sağlıklı çocukta yapılan bir çalışmada %’de 0.9 ile 7-18 yaş grubundaki 20 bin sağlıklı çocukta yapılan bir başka çalışmada ise  %’de 0.47 olarak aktaran Güvenç, şunları söyledi:

"İlçemizde çölyak hastalığın fazla olmasını genetik faktörlere bağlayoruz. Çölyak hastalığı genellikle ishal ve karın ağrısı gibi tipik yakınmalara sebep olur. Ancak bağırsaklara ait bulgu olmadan da başka sistemlere ait yakınmalar da kendini gösterebilir. Çölyak hastalığın en etkili tedavi yöntemi diyettir. Bu hastalıkta buğday, arpa, yulaf, çavdar ve bunları içerin gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Günümüzde birçok yerli firma ve belediye glutensiz diyet için gıdalar üretip, hastalar için tedarik edilmesini sağlamaktadır. Çölyak tedavi edilebilir bir hastalıktır"

Kaynak : PHA
Kaynak: pha