Ramazan Bayramı’ndan önceki haftalarda Besni Belediyesi’ni denetim yapmak üzere İçişleri Bakanlığı’ndan gelen Denetçi’nin çıkardığı 73 sayfalık Denetim Raporu Besni Belediyesi Resmi Web Sitesinde yayımlandı. 

Sadece 2018 yılının ele alındığı rapora göre Besni Belediyesi’nde mevzuata aykırı şekilde müdürlük kadrosuna atanan 8 müdür görevinden alındı ve 2018 yılı içerisinde yapılan uygulamalardan dolayı belediyenin 654 bin 967 lira kamu zararına uğradığını tespit etti. 

-"8 MÜDÜR GÖREVDEN ALINDI"

Yapılan incelemeler sonucunda mevzuata aykırı şekilde müdür olarak atandığı ifade edilen 8 müdür görevden alındı. 
Rapora göre Zabıta Müdürlüğü’nün bir basamak olarak kullanılıp bazı memurların mevzuata aykırı bir şekilde müdür olarak atandığı tespit edilmiş ve rapor sonucunda ise bu müdürlerin görevleri düşürülmüş görev yaptıkları süre içerisinde de aldıkları maaşlardan dolayı 130 bin 642 liralık fazlalığın tekrardan ödemeleri gerektiği belirlendi.

-"654 BİN 967 LİRA KAMU ZARARI TESPİT EDİLDİ"

Yapılan incelemeler sonucunda Besni Belediyesi’ne alımı gerçekleştirilen şıra malzemeleri dolayısıyla da 436 Bin 529 lira kamu zararı oluşturulduğu tespit edildi. 

Denetçinin tuttuğu rapora göre, şu ifadelere yer verildi, “Bu şıra malzemelerinden dolayı itibarla bu şıraları teslim alan ve bunları nereye sarf ettiğine ve kimlere verdiğini belgeleriyle ortaya koyamayan gerçekleştirme görevlisi ve bu malların kullanım ve denetimlerinden sorumlu olan harcama yetkilisinin hesaplarına 436 bin 529 lira kamu zararından doğan alacak olarak kayıt edilerek 5018 Sayılı Kanunun 71/g maddesi gereği kamu zararlarının tahsiline ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tahsil edilmesi sağlanmalıdır.” denildi.

Ayrıca raporda Belediye’nin kiraya vermiş olduğu bir çay bahçesinde 31.12.2018 tarih 20368 sayılı 69 bin 975 liralık fatura düzenlendiği belirtildi. Bu rapora göre de yıl boyunca düzenlenen etkinlikler kapsamında bu kadar miktarda bir satışın yapılan analizler sonucunda yapılamayacağı, anlaşılıp bu iş yeri hakkında da zimmet çıkarılıp ödenen faturanın faiziyle birlikte geri alınması kararı çıktı.

Sadece 2018 yılına ait yapılan incelemeler sonucunda Besni Belediye’sinin zararının 654 bin 967 lira kamu zararı olduğu tespit edildi.

- "SÖZLEŞMEDE BELEDİYENİN MALİ YAPISINI DAHA KÖTÜ HALE SOKACAK MADDELERE YER VERİLMİŞ"

Yayımlanan Denetim Raporunda Belediye eski başkanının yaptığı Toplu İş Sözleşmesinin Belediye’nin bozulan mali yapısının ilerde daha da kötü hale sokacak maddelere yer verildiği ifade edildi.
Denetim Raporunda belediye eski başkanı ile işçiler arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi ile 4 aylık bir işçinin işten çıkarılması durumunda 2 yıllık maaşa tekabül eden 75 bin liralık tazminat ve kanuni tazminatlarla beraber bir işçiye belediyenin 80 bin liralık tazminat ödemesi gereken maddeler olduğu, bu durumla da belediyenin büyük bir yük altına sokulduğu belirtildi.

Raporun Toplu İş Sözleşmesi kısmında yapılan inceleme sonucunda şu ifadelere yer alıyor: 

“Şirketlerde geçişlerden önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve 30.06.2020 tarihine kadar uygulanacak toplu iş sözleşmesinde ücret ve mali ve sosyal haklara ilişkin hükümler düzenlenmiştir. 
Bu nedenle Belediye Şirketi ile Sendika arasında KHK’ya ve Yüksek Hakem Kurulu kararına aykırı sözleşme düzenlenmesi mümkün görünmemektedir. Ayrıca bu sözleşmede Belediye aleyhine çok ağır hükümler içeren ve ilerleyen dönemlerde Belediye’nin bozulmuş olan mali yapısını neredeyse bir daha düzelmemek üzere daha da kötü bir hale sokacak maddelere yer verilmiştir.” 

- "SÖZLEŞMEDE 4 AYLIK İŞÇİNİN İŞTEN ÇIKARILMASI DURUMUNDA 75 BİN LİRA TAZMİNAT TALEP EDEBİLECEĞİ ONAYLANMIŞ"

Denetim raporunda eski başkanı ile işçiler arasında yapılan Toplu İş Sözleşmesi ile 4 aylık bir işçinin işten çıkarılması durumunda 2 yıllık maaşa tekabül eden 75 bin liralık belediye kasasından tazminat ödenmesi onaylandığı ve bu durumunda belediyeyi büyük bir yük altına soktuğu belirtildi.
Bu sözleşmenin uygulanması durumunda belediye kısa bir süre sonra personel maaşlarını dahi ödemekte güçlükler yaşayabilecektir. Bahse konu toplu iş sözleşmesinin özellikle 24. maddesi belediyeyi eşi benzeri görülmemiş yükümlülüklere sokmaktadır. Bu maddeye göre 4 ay çalışan bir işçinin iş akdinin sonlandırılması durumunda kanuni tazminatların haricinde belediye tarafından ayrıca 24 aylık tutarında ekstra bir tazminat verileceği düzenlenmiştir. Bu da yaklaşık 75 bin lira gibi bir bedele tekabül etmektedir.

Ayrıca diğer tüm maddelerde, yine Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23. maddesi uyarınca idarelerce sürekli işçi kadrolarına geçirilen İşçilerin ücret ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak toplu iş sözleşmesi hükümlerine aykırı olduğu görülmektedir.

Öte yandan Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Belediyeye göndermiş olduğu 02.05.2019 tarih 1137954 sayılı yazıda “…696 sayılı KHK gereğince sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin yetkili sendikaya üye olarak veya dayanışma aidatı ödeyerek bağıtlanmış olan Toplu İş Sözleşmesinden yararlanabileceği, ancak mali ve sosyal hakların geçişten önce o iş kolunda alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek Toplu İş Sözleşmesinin mali ve sosyal haklarından fazla olamayacağı değerlendirilmektedir.”denildi.

Bu itibarla belediye eski başkanının görev süresinin tamamlanmasına 3 gün kala, meclisten de sözleşme imzalamak için yetki almadan, belediyeyi 3 yıllık bir taahhüt altına koyan ve 375 sayılı KHK ile Yüksek Hakem Kurulu kararlarına tamamen aykırı hükümler içeren toplu sözleşmenin iptal edilerek 375 sayılı KHK ile Yüksek Hakem Kurulu kararlarına uygun olarak işçilerin mali ve sosyal haklarının verilmesi ve yeni toplu iş sözleşmesi imzalanacaksa eğer 30.06.2020 tarihine kadar uygulanacak olan hakem kurulu kararlarına uygulanması sağlanmalıdır.”

Yapılan denetim raporu Besni Belediyesi Resmi Web Sitesinde yayımlandı. 

Kaynak : PHA

Kaynak: pha