Çağımız bilgi çağı.

Eğitime ve bilgiye önem veren, bütçelerinde eğitime yeterli kaynağı ayıran ülkeler, kurum ve kuruluşlar, ileri teknolojiye dayalı zenginlik yaratan üretim yapıyorlar. Zenginleşiyorlar ve kalkınıyorlar.

Bütçelerinde eğitime yeterli kaynağı ayırmayan ülkeler, kurum ve kuruluşlar, ileri teknolojiye dayılı üretim yapan ülkelere bağımlı, bu ülkelerin ekonomik sömürüsü ve siyasi nüfuz alnında yaşamak zorunda kalıyorlar.

1950’den başlayarak Türkiye’yi yöneten sağ partiler, siyasi bir tercih olarak bütçeden eğitime yeterli kaynak ayırmadılar. Bu nedenle Türkiye’de, eğitim ve bilim gelişemedi. İleri teknolojiye dayılı üretim yapan ülkelere bağımlı, bu ülkelerin ekonomik sömürüsü ve siyasi nüfuz alnında yaşamak zorunda kaldı.

Adıyaman, sanayi gelişmemiş, ekonomisi tarıma dayanan, geleneksel yöntemlerle üretim yapılan, geri kalmış bir ildir.

Adıyaman’ın kalkınabilmesi ve zenginleşmesi için, iyi eğitimli nitelikli insan gücüne sahip olması, katma değeri yüksek zenginlik yaratan üretim yapması gerekiyordu.

Bu da ancak bütçeden eğitime yeterli kaynağın (payın) ayrılması ile mümkündü.

3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde AKP tek başına iktidara geldi.

Seçim başarısını devam ettiren AKP, 2002-2018 arasında yapılan seçimlerin tümünü kazandı. 17 yıldır ülkeyi tek başına yönetiyor.

2002-2018 arasında yapılan seçimlerde Adıyaman’ın toplam 5 milletvekilinin 4’nü AKP kazandı.

 2018 yılı Bütçesinden Adıyaman'a eğitim yatırımı için 118.087.163 TL  pay ayrılmıştır. 

2019 yılınd79.190.887 TL pay ayrılmıştır.

2019 yılında, 2018 yılına göre, 38.89.276 TL daha az pay ayrılmıştır.

Kaynak: Adıyaman Valiliği 

Adıyaman’ın, kalkınabilmesi ve zenginleşebilmesi için:

Bütçeden eğitim başta olmak üzere tarım, sağlık, sanayi, GAP Eylem Planı kapsamında Adıyaman’da yapımı öngörülen sulama projelerine Bütçede yeterli kaynağın ayrılması gerekiyordu.

Ancak Adıyaman için tam tersi yapılmıştır. Bütçeden eğitim, tarım, sağlık, sanayi için yeterli pay ayrılmamıştır.

AKP iktidarı döneminde GAP Eylem Planı kapsamında Adıyaman’da yapımı öngörülen sulama projelerinde tamamlanan ve işletmeye açılan bir metre sulama şebekesi olmamıştır.

AKP’nin iktidara geldiği 2003 yılında, Devlet Planlama Teşkilatı’nın yaptığı İller Arası Gelişmişlik Araştırması Sıralamasında 65. sırada yer alan Adıyaman,

Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 2018 yılında yaptığı “İller Arası Gelişmişlik Araştırması Sıralamasında, 72. Sırada yer almıştır.

2003 yılına göre 7 sıra gerilemiştir.

AKP iktidarında Adıyaman kalkınmamış, aksine daha da yoksullaşmıştır.

Sonuç olarak Adıyaman halkı, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve AKP’yi ödüllendirmiştir.

Ancak 17 yıldır ülkeyi tek başına aldığı kararlarla yöneten AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan (AKP), Adıyaman’ı cezalandırmıştır.