Adıyaman`da İlk Defa Bir Hastaya Sinir Monitörizasyonu Eşliğinde Guatr Ameliyatı Yapıldı
Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri, Adıyaman`da guatr ve troid kanseri ameliyatlarında bir ilki gerçekleştirerek sinir monitörizasyonu yöntemi ile sinirleri gözlemleyerek daha güvenli ve operasyon sonrasında ses kısıklığının minimum düzeyde olduğu bir ameliyat gerçekleştirdi.
Ameliyat olan hastayı ziyaret eden Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, şu açıklamada bulundu:
"Burada Yrd. Doç. Dr. Hamit Sinan Hatipoğlu hocamızın sayesinde nitelikli bir çalışma yapıldı. İndikatörler bize gerekiyordu. Bu bakımdan bir takım özel problar kullanıldı. Bu problar yardımıyla sinirlerin yerleri görülerek, yani hiçbir sinir kesilmeden, zarara ve tahribata uğratılmadan ameliyat yapılmış oldu. Bu durum Tıp Fakültemizin varmış olduğu kapasiteyi de göstermiş oluyor. Bu bizim gurur duyacağımız, göğsümüzü kabartan bir husus oldu. Bunu sağlayan başta operasyonu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Hamit Sinan Hatipoğlu hocamıza, Tıp Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Mustafa Yılmaz hocamıza ve desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen bütün Sağlık Bakanlığı ve Adıyaman Kamu Hastaneleri Birliği yöneticilerine teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığı ile oluşturduğumuz bu güzel birliktelikle inşallah halkımıza daha nice güzellikler yaşatacağız."
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz da ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi ekibine teşekkür ederek, Tıp Fakültesinde 9 Profesör, 2 Doçent ve 68 Yardımcı Doçent ile Adıyaman Halkına hizmet verdiklerini söyledi.
Adıyaman Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Opr. Dr. Süleyman Kılınç da komplike ameliyatların artık Adıyaman`da rutinleştiğini belirterek en zor ameliyatların bile günübirlik, standart bir şekilde yapılmaya başlandığını ifade etti ve bunda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamit Sinan Hatipoğlu da yaptığı açıklamada, guatr ve troid kanseri ameliyatlarında sinir mönitörizasyonu yöntemi ile daha güvenli operasyonların yapıldığını ve ameliyat sonrasında ses kısıklığının ortaya çıkmasının minimum düzeyde olduğunu vurguladı. Hatipoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Büyük guatr, malignite, anatomik varyasyonlar ve nüks tümör nedeniyle yapılan ameliyatlarda sinir (rekurrens ve superrior laringeal sinirler) harabiyetleri daha sık olarak ortaya çıkabilmektedir. Adıyaman`da ilk kez uyguladığımız bu ameliyat yönteminde sinirlerin monitörizasyonu ve stimülasyonu sağlanarak daha güvenli ve mümkün olan en geniş cerrahi disseksiyon yapılmakta ve ameliyat sonrasında ses kısıklığı gelişimi riski minimum düzeyde olmaktadır. Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde artık sinir yaralama riskinin yüksek olduğu iyi ve kötü huylu tümör (troid kanseri) vakalarında ameliyat esnasında sinir monitörizasyonu yapılmaktadır. Adıyaman`da artık hastalarımız güvenle ve günümüz teknolojisinin gerektirdiği bütün imkanlara sahip olarak ameliyat edilmektedir."
Operasyon geçerin 29 yaşındaki hasta Fadile Dadak ise şunları ifade etti:
"Ameliyatım çok başarılı geçti. Uyanır uyanmaz sesimde hiçbir değişikliğin olmadığını anladım. Bir günde taburcu olabilecek duruma geldim. Hocalarımıza çok teşekkür ediyorum."
Editör: Adıyaman Haber