Rize'nin İkizdere ilçesinde dağlık alanlarda üretilen Anzer balı olarak bilinen bal türüne Adıyaman'dan rakip çıktı. Adıyaman merkeze bağlı Kayatepe köyünde organik arıcılık ile uğraşan Mehmet Yaşar Yiğit, yaptırdığı analizlerle kendi ürettiği balın enzim oranının yüzde 50 daha yüksek olduğunu saptadı. Altın Geven balının Anzer balından daha kaliteli olduğu öne sürülüyor.

"TÜTÜNE ALTERNATİF ÜRÜN BULUNDU"

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Adıyaman Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, Çelikhan tütününden sonra tütüne alternatif olarak aranan ürünün artık bulunduğunu kaydetti. Alan, "Adıyaman'da tütüne alternatif arıcılıktır. Özellikle son dönemlerde balımızın kalitesi kendisini göstermiştir. Bundan sonraki süreçte Adıyaman balı anzer balına rakip olmuştur. Bir çok konuda laboratuvarda yapmış olduğumuz analizlerde nekadar kaliteli olduğu o analiz sonuçları kendini göstermiş durumdadır. bundan sonraki süreçte inşallah Adıyaman sadece bademi ile değil balı ile de anılacak" dedi.  

KOVAN SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ 

Adıyaman'da son 4 yılda kovan sayısının 44 binlerden 74 bine geldiğini dile getiren Alan, "Bundan sonraki süreçte de yılda 10 bin dekar badem 10 bin kovan arı ile biz arıcılığa devam edeceğiz. Özellikle bizim ilimizde Gerger, Sincik, Çelikhan ve Adıyaman kuzeyinde floramız çok uygun burada çıkan balın çok kaliteli olduğu ve isim tescillendi yapıldı bundan sonraki süreçte inşallah bu analizlerden sonra arıcılarımızın kendine güveni arttı. Özellikle onlara yapmış olduğumuz projelerle ilimiz genelinde sadece arıcılarımız değil ülkemiz genelindeki diğer arıcılar ile onları buluşturup onların kendine olan güvenlerini arttırmaya çalışıyoruz Gap İdaremize sunmuş olduğumuz projelerle arıcılarımızı inşallah önümüzdeki ilkbaharda yurtdışına teknik gezilerle götürüp gezdirerek Avrupa'da da arıcılığın ne şekilde yapıldığını göstereceğiz ondan sonraki süreçte Adıyaman arıcılıkta ve balcılıkta hak ettiği yere gelecektir" açıklamasında bulundu. Alan, şöyle devam etti: "Arıcılar birliğimizin ekonomi bakanlığımızın kırsal kalkınma destekleme kapsamındaki Adıyaman Altın Geven Balını markalaşması tamamlandı tesisimiz Organize Sanayi Bölgesinde mevcut ilimizde üretilen ballar Adıyaman Altın Geven balı olarak piyasaya arz ediliyor bundan sonraki süreçte bu daha da artacak"

BİR KOVANLA BAŞLADI, ŞİMDİ 80'E ULAŞTI 


Dağda ağaç kovuğunda arı gördüğünü ve ondan sonra arıcılığa merak saldığını belirten Mehmet Yaşar Yiğit de şunları söyledi: "Bir kovanla başladım. Şuanda 70- 80 kovanım var. Önceleri konvansiyonel arıcılık yapıyordum. Sonra Adıyaman Tarım İl Müdürlüğü'nün projeleri oldu. O projelerden faydalandım. O projelerin yüzde 70'i hibeli. Yüzde 30'unun da biz ücretini yatırdık. Bundan faydalandım ve çok kaliteli bal üretmeye başladık" şeklinde konuştu. 

ANALİZ EGE ÜNİVERSİTESİ'NDE YAPILDI

 Balın analizinin Ege Üniversitesi'nde yapıldığını aktaran Yiğit, "Analizden sonra gelen sonuçlar baya güzel çıktı. Tekrar kendileri eksperler aracılığıyla numune aldı. 2- 3 defa numune almalarına rağmen enzim oranları aynı çıktı. Gelen sonuç şeker sıfır prolin 1368 çıktı. Bu sonuç Avrupa ülkelerinde 300- 400. Bu işe gönül vererek devam etmekteyiz. Daha ileri bir seviyeye çıkmak istiyoruz. Tüketicilerimize kaliteli bal yedirmek istiyoruz. Ben Anzer balının sonuçlarını da internetten aldım. Hepsini karşılaştırdım. Baya yüksek çıktı. Bizim balın enzim oranı yüzde 54 çıktı. Anzer balınınki ise yüzde 27. 

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Barış Doyar, ise şunları aktardı:
"Anzer balında diyastaz sayısına baktığımız zaman yüzde 21 prolin 1335. Bizim üreticimizin 1368 çıkmıştır. Bununla karşılaştırdığımız zaman değerleri biraz daha yüksek çıktı. Yani yüzde 50'den fazla gözüküyor" 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha