Başkan Erdoğan, açıklamasında, vatandaşların karantinalarını kendilerinin sağlaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Yükselişin aslında bir çok sebebi var, baştan bu  yana kısıtlama kurallarına uyulmaması maalesef bizim bu tabloyu görmemize neden oldu. Vatandaşlarımızı ne kadar uyarsak da idari ve adli cezalar verilse de önlemler alınsa da sonuçta insanların kendi sağlığını ilgilendiren bir sorun vatandaşların karantinalarını kendilerinin sağlaması lazım çünkü bu sağlığımızı ilgilendiren bir sorun o yüzden bu konuda duyarlı olmamız gerekiyor.

Akraba ziyaretleri, taziyeler, evlerde bir araya gelmeler, bunlar salgında bizim için negatif olmuştur. Maskeyi taktığımızda herhangi bir sıkıntı olmayacağını temin edebilirim ancak, maskeyi çıkardığınız an bütün koruma kalkanınız kalkmış durumdadır.

Mevsim normallerinde bu yükselişin devam etmemesi lazım ancak kış ayındayız insanlar çalışıyor. Yazla beraber bu artışın daha çok artacağını düşünüyorum. Çünkü insanlarımız yaz aylarında daha çok dolaşacağından dolayı daha az enfeksiyon görüleceğini düşünüyor ama tam tersi dolaşmalar, gezmeler, seyahatler daha çok artacak onun için bunun önlemi şimdiden almamız lazım."

"Aşılamamız yavaş ilerliyor"

Dolaşmaları gezmeleri ve kapalı alandaki toplantıları mutlaka ertelenmesi gerektiğini vurgulayan Altunbaş, "Bu süre ne kadar diyecekseniz, aşılama oranını yükselincye kadar bizim bunları ertelememiz lazım. Çünkü aşılamamız yavaş ilerliyor bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olmasını isteyeceğim."dedi.

"Mavi olan illerde bu kadar test yapıldığına inanmıyorum"

Altunbaş, özellikle 65 yaş üzerindeki vatandaşlarımızın, mutlaka aşı olması konusunda duyarlı olması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çünkü en yükse risk grubunda olanlar onlar aşı konusunda tereddüt etmeden eğer tereddüt ediyorlarsa aile hekimlerine danışarak aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyorum. Adıyaman’da test yaptırmayan gizli pozitif olanlar var birde mutasyonlu virüsler çıktı. Şuan çıkan vakaların yüzde 70’nin mutat virüsü olduğu söyleniyor. Bu virüsün daha çok bulaştığını biliyoruz belki öldürücülük konusunda daha kötü değil ama sonuçta dönüşebilir ama dönüşmeden aşı yapmamız ve bunun önüne geçmemiz lazım.

Eskiden eşler arasında birinde kovid görünürken birinde görünmeyebiliyordu ama şuan öyle bir şansımız yok. Bir eve virüs girdimi bütün aileye bulaşmış oluyor. Adıyaman’ın maviye dönmesi bizim ellimizde bunu bir savaş olarak düşünün bu savaşta kahramanlık yapmak isteyenler kurallara tam olarak uymalı, mavi görmek istiyorsanız mutlaka kendinize ve çevrenize dikkat etmelisiniz ve uyarmalısınız. Çevre illerin mavi ve bizim mavi olmamızı test verilerine bağlıyorum. Bizim ilimizde İl Müdürlüklerimizin yaptığı çalışmaları olumlu devam ediyor. Bol bol test yapılması gerekiyor ki Adıyaman bunu başarmış konuda ben mavi olan illerde bu kadar test yapıldığına inanmıyorum. Çünkü bizde bir köyde iki vaka çıktığında köyün tamamı taramadan geçiyor  ve bundan dolayı başka vakalarda çıkıyor doğru olanda bu amacımız vakaları bulup izole etmektir."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha