Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı, Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi iş birliğinde Fotoğraf Sanatçısı Özlem Acaroğlu’nun su konulu "Ses’sis Zamanlar Fotoğraf Sergisi" Gaziantep Sanat Merkezi’nde düzenlenen açılış töreniyle ziyaretçilerine kapısını açtı.

Açılış konuşmalarının sona ermesiyle kurdele kesimi yapıldı. Ardından Sanatçı Acaroğlu’nun eşliğinde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve protokol üyeleri ile sergi gezildi, eserlerin hikayeleri hakkında bilgi verildi. 

Sergideki eserlerle suyla ve suyun kıyısında bulunan nesnelerin bütünleştirilerek suyun, uysal, yumuşak hayatı kucaklayan dilinin ön plana çıkması amaçlandı. Değeri günümüzün hızlı yaşam koşturmacasın da unutulan ‘detay’lar sergi ile yeniden gün yüzüne çıkarıldı. 

Törende Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, MHP Gaziantep Milletvekili Muhittin Taşdoğan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Fotoğraf Sanatçısı Özlem Acaroğlu Kültür ve Turizm Daire Başkanı Oya Alpay ve GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler katıldı. 

Şahin: Sanat diliyle suyun önemine dikkat çekeceğiz 

Serginin açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Gün önemli bir gün. Dünya su günü. Bütün dünya kuraklığı ve su yönetimini konuşuyor. Artık su yönetimi altın yönetimi kadar önemli. Hele ki bizim coğrafyada çok daha önemli. Su hayattır. Su azizdir. Dualarımızda hep ‘su gibi aziz olun’ deriz. Su rahmettir. Su berekettir. Yüce Mevla’m kendi varlığını su ile anlatır. Su biterse hayat susar. Su biterse insan susar. Bizim su meselesini toplumun her bir ferdine çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bugün de sanat diliyle suyun önemine dikkat çekeceğiz. Protokol üyelerine ve sergide ortaklaşa hareket ederek emek veren isimlere çok teşekkür ediyorum. Su stratejik bir meseledir.

Şimdi dünya ekonomik formu adında dünya risk haritası açıklandı. Bulaşıcı hastalıklar, doğal çeşitliliğin azalması ve su yönetimi ile kuraklık alt başlıkları bu haritada öne çıkıyor. Büyük sorunlar olarak dile getiriliyor. Bizim şehrimiz açısından da geçmişimize baktığımız zaman ciddi su sorunlarıyla karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Osmanlı Dönemi’nde şehirleşme hızlı bir şekilde gelişirken Kadı Mahir Efendi, en iyi su uzmanını Gaziantep bölgesine göndermiştir.

Kastel ve livasların da hikayesi burada başlıyor. Gelen mühendisin deneyimleriyle kentin altında bir su yolu açılıyor. Kayaların ve mağaraların içinden geçen bu su yolu, buharlaşmanın çok fazla olduğu o dönemde büyük yarar sağlıyor. Biz de 2014 yılında belediye başkanlığı görevine gelince su sorununu tespit ettik, Düzbağ Projesi ile de güzel bir çözüm yolu bulduk. Eğer proje hayata geçirilmeseydi, 2 milyon insan susuz kalacaktı bugün. Çok önemli bir proje ile dağları delerek tüneller açtık. Devasa borularla içme suyunu vatandaşımıza ulaştırdık.

 Ham su kalitesine göre 4 kat iyileşmiş su şehrimizde vatandaşlarımıza sunuluyor. Esnafın söylemi de bu yönde, ‘artık çayın kalitesi değişti, kireç yok’ deniliyor. Su kalitesinin belirli bir değişime döndüğünü görüyoruz. Sanat yönü de suyun önemini anlatmak açısından çok önemli. Bugün bu amaçla burada bulunuyoruz. Kültür, sanat ve su önemi ile bir araya gelen eserleri birazdan birlikte inceleyeceğiz." 
 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha