Adıyaman Merkez Örenli ( Pirin ) mahallesinde bulunan  Kommagene Krallığının beş büyük antik kentinden birisi olan Perre Antik Kent  turist sezonunun açılmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisine neden oluyor.

Antik Perre alanı definecilere yönelik ve ziyarete gelen turistlerin güvenliği açısından güvenlik kameraları ile Antik Perre alanı korunuyor. Yoğun ziyaretçi tarafından ziyaret edilen tarihi Perre Kaya Mezarlıklarında yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor.

Perre antik kentinin tarihisi ise şöyle:

"Adıyaman’ın 5 kilometre adar kuzeyindedir. Antik Perre şehrinin Erken Roma Dönemi ait Nekropol alanıdır. Pirin Koyu’nun yakınındaki Karadağ’ın yamaçları üzerine yayılan bu Nekropolde 208 adet kaya mezarı bulunmaktadır ve bu mezarlar kayalara oyularak yapılmıştır. Bugünkü Pirin Köyü’ne adını veren ” Antik Perre ” kentinin kuruluşu kaynaklara göre Helenistik Döneme değin uzanmaktadır. Kommagene Krallılığı  Döneminde yerleşim yeri olduğu bilinmektedir. Roma Döneminde bölgenin en büyük  şehirleri arasında yer alır. Daha sonra Bizans yerleşimi görülen şehirde ayakta kalan ve hala kullanılan Roma Çesmesi ve surların bir kısmı görülmektedir."

 

 

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha