Okumak Nedir ve Kütüphanelerin Okuma Alışkanlığına Katkısı Ne Olmalıdır toplantımızı gerçekleştirdik

Adıyamanlılar Net Haber Sitesi Yazarlarımız “Okumak Nedir ve Kütüphanelerin Okuma Alışkanlığına Katkısı Ne Olmalıdır” konulu bilgilenme toplantısını, Adıyaman il halk kütüphanesi müdürlüğünde gerçekleştirdiler.

Adıyaman il halk kütüphanesi Müdürü Filiz Karabulut ev sahipliğinde gerçekleştirilin toplantıya Adıyamanlılar Net Haber Sitesi Yazarlarımız ve Kütüphane Müdürü Filiz Karabulut, Kütüphane Müdür Yardımcısı Mehmet Aslan ile kütüphane çalışanları katıldılar.

Ana konu “Adıyaman’da Okuma Kültürü”,

Alt Başlık “ Kütüphanelerin Okuma Alışkanlığı kazanmadaki yeri”,

“Halk Kütüphaneciliği ve hizmet anlayışı” hakkında yazarlarımız teker teker söz alarak görüşlerini açıkladılar.

Okuma-yazma alışkanlıklarını nasıl edindiklerini ve esin kaynaklarını anlatan yazarlar, okumayla ilgili birbirinden ilginç anılarını samimi bir şekilde anlattılar.

 Kütüphanelerin öneminin vurgulandığı toplantıda, toplumun bütün eğitim- öğretim faaliyetlerinin sadece okullarda verilen biçimsel eğitimle sınırlı kalmayıp dolayısıyla eğitim kurumlarının dışında eğitim sağlayıcılarına da ihtiyaç duyulduğunun tespiti yapıldı. Bu noktada Kütüphanelere büyük bir görev düştüğü gibi günümüzde bilgiye erişimin çok kolay sağlanabildiği internet yazarlarına da ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Katılımcıların hemfikir konulardan biride, Kütüphanenin fiziki yetersizliğiydi. Eski kütüphane binası boşaltılmasına rağmen, halen yıkılıp yapılması anlamında herhangi bir gelişmenin olmaması sitemiydi. Mevcut yerinden çıkarılan kütüphane materyalleri, belki yeni bir binanın kendilerine tahsis edilen kısmında hizmet veriyorlar; ama kütüphaneciliğe pek layık olmayan bir yer olması, katılıcıların ortak sitemiydi. Yetersiz olan mekâna, mümkün olduğunca sığmaya çalışılması pek de hoş olmuyordu. Adıyaman’a yakışır bir Kütüphane binasının bir an önce yapılması için yetkililere serzenişte bulundular.

Sonuç olarak;

Halkın bilimsel manada okuma bilincinin gelişimine yön veren yazarlar konularını işlerken;

1.            Halkta karşılığı olan konuları seçmek,

2.            Merak uyandırmak,

3.            Farkındalık oluşturacak dikkat çeken ifadelere yer vermek,

4.            Farklı sosyo-ekonomik çevreden gelen kişilerin gelişim göstergelerini eşitlemeye çalışmak,

5.            Yapısal kırılganlığı azaltmak, vs.

Kütüphaneler açısından ise;

1.            Güncel yayınlarla desteklemek,

2.            Donanımlı personeller tarafından hizmetin sunulması,

3.            Herkesin eşit fırsat ve imkânlara sahip olmadığı düşünüldüğünde Kütüphaneler kaynak konusunda bu açığı kapatabilir,

4.            Kütüphanelere erişim sağladığında insanlar arasında akademik gelişim göstergeleri eşitlenebilir ve yapısal kırgınlıklar azaltılabilinir.

Adıyaman İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen toplantıya, bazı yazarlar il dışında ikamet ettiklerinden dolayı, bazı yazarlarda değişik programlarının çatışmasından dolayı, istedikleri halde özür belirterek toplantıya katılamadılar.

Konuyla İlgili açıklama yapan Adıyaman İl Halk Kütüphanesi Müdürü Filiz Karabulut: “Adıyamanlılar Net Haber Sitesi “ Yazarlarıyla Kütüphanemizde bir araya geldik. “Okumak Nedir ve Kütüphanelerin Okuma Alışkanlığına Katkısı Ne Olmalıdır” başlıklı konumuzu yazarlarımızla tartıştık. Kendi hayatlarından yol göstericiliğe açılan bir gidişatta bizde kendi yönümüzü bulmaya çalıştık. Teşekkürler, katkı sunan bu önemli değerlerimize.” Dedi.

Toplantıya,  Adıyamanlılar Net Yazarlarımız, Celal Tırpan, Mithat Solgun, Ebubekir Aytekin, Sinan Temel, Erkan Demirel, Ali Yılmaz, Kerim Baydak, Yakup İliter, Baykan Sarıkaya, Abdurrahman Akçal, Nazan Taştan Yapıcı, Şükrü Uysal, Mustafa Işıldak, Recep Emer, Fatma Ulubey, Haci Efendi Yaşar, Adıyamanlılar Net Genel Yayın Yönetmenimiz Yunus Yaşar ve Adıyaman İl Halk Kütüphanesi Müdürü Filiz Karabulut, Kütüphane Müdür Yardımcısı Mehmet Aslan, Kütüphane Çalışanları katıldılar.

Editör: Adıyaman Haber