Kentin merkezindeki dükkanında kalaycılık yapan 5 çocuk babası Mehmet Yiğit (72), 60 derece sıcaklıkta 60 yıldır mesleğini severek icra ediyor.

Kalaycılık, bakır eşyaların ortaya çıkmasıyla doğmuş bir meslek dalıdır. Zamanla bakır eşyaların oksitlenerek tabaka oluşturması nedeniyle olası herhangi bir zehirlenmeyi önlemek için yapılan kalaylama işlemi için günümüzde çırak yetişmemesi ve bakır eşyalara talep olmaması nedeniyle unutulmaya yüz tutan meslekler arasında yer alıyor.

Kalaycılık mesleğinin gelecek kuşaklara aktarılması için sahip çıkılması gerektiğini anlatan Yiğit, gelişen teknoloji ve değişen yaşam tarzı  karşısında yenilmesinin verdiği sıkıntılar karşısında direnmeye çalıştığını ifade etti.

-"TURİZM SEKTÖRÜ SAHİP ÇIKMAZSA BU MESLEK ÖLÜR"

Yiğit, mesleğinin rağbet görmemesi nedeniyle son yıllarda yok olmayla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak,

 "Ben bakırcıyım, imalatçıyım. 60 yıldır bu işi yapıyorum bizim işimiz taş devri mesleği. Turizm bize sahip çıkmayana kadar bu meslek ölür, hangi meslek olursa olsun ölür. Turizm bize sahip çıkacak, eğer bize sahip çıkmazsa bu iş biter. Eskiden alüminyum, krom yoktu, bakır vardı. Hepsini kalaylamaya getiriyorlardı, bizde yapıyorduk, temizliyorduk, gönderiyorduk. Şimdi ise işimiz yok, çırakta bulamıyoruz. Burada 4 esnafız, artık iş yapamıyoruz, çırak gelmiyor çünkü esnaflıkta öldü, bakırcılıkta öldü, kimse gelmiyor, çırak olarak benim çocuklarım bile benim yanımda yetişmiyor."

Şimdilerde krom ve alüminyum tercih edildiğini ve sağlıksız olduklarını ileri süren Yiğit, şunları ifade etti:

"Eskiden kazanları, çeşitleri, bakırları yapardık ama şimdi yok, vatandaş kroma alüminyuma döndü. Bu sağlık yönünden çok güzel. Osmanlı neden çıkartmış bunu osmanlı herşeyin güzelini yapmış sağlıklı olmasa bakırı tavsiye eder mi alüminyum neden sağlıklı değil, şeker, tansiyon hep onlardan çıktı. O da neyden oldu, bu kötü krom ve alüminyumlardan çıktı. Krom nedir ki, bir cila vuruyorlar üstüne al sana krom."

-"EKMEK PARAMIZI BİLE ÇIKARAMIYORUZ"

Yiğit, kalaycılık mesleğinin çok gözde meslek olduğu belirterek, "Bakırı kalaylarken önce temizliyoruz, bir bakır kalaylamak için kalaylanacak malzeme bir ustanın 7 defa ellerinde geçiyor. Eskinden vatandaşlar kalaycıyız dediğinde bize farklı bakıyorlardı. Köylere gittiğimizde bizlere böle özenirlerdi ama şimdi bize öyle bakmıyorlar. Şimdi mesleğimiz bitti, gün boyu oturuyoruz. Vergimizde yok, devletimiz bize o konuda yardımcı oldu. Şimdi günlük kazancımız belli olmuyor, biz kazanı 20 lira kalaylıyoruz, ondan 5 lira bir kazancımız oluyor. Çocuklarım benim mesleğimi yaşatmak istemiyorlar çünkü iyi bir meslek değil, eskiden mesleğimiz iyiydi, bu çalışmamızla ev aldık, dükkan aldık, çocuklarımızı evlendirdik. Şimdi bir iki parça iş geliyor ekmek paramızı bile çıkaramıyoruz."dedi.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :

Kaynak: pha