Üniversite 5. Bilim, Kültür-Sanat ve Spor Etkinlikleri Haftası açılış programı kapsamında Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir ve Prof. Dr. Hasan Solmaz, Fakülte Dekanları, Enstitü, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokul Müdürleri, akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler hazır bulundu.

Türkiye’nin dünü, bugünü, geleceği ve 2023 hedeflerinden bahseden Prof. Dr. Aslan, sözlerine kendisini Adıyaman’a davet ederek Adıyaman Üniversitesi öğrencileri ile buluşturan Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'ye teşekkür ederek başladı.

Prof. Dr. Aslan, "Konferansımızın amacı dünün ışığında bugünleri anlatarak, aradaki farkı hep birlikte tahlil etmektir. 1925 yılına baktığımız zaman Türkiye’de Vecihi HÜRKUŞ tarafından uçak üretmişiz. Biz o gün o uçağı geliştirip bilimsel çalışmalara önem vermiş olsaydık bugün bölgesel uçak yapmakla değil daha ilerisi ile uğraşır olurduk. Bunun yanı sıra 1961 yılında ilk Türk yapımı otomobil olan "Devrim" arabası yapıldı. Hem de 120 ayda 4 adet yapıldı. Biz geçmiş Türkiye’sinde uçağımızı uçurduk satamadık, aracımızı yaptık ama yürütüp de satamadık. Çünkü Devlet o zaman müteşebbisin arkasında durmuyor, onu desteklemiyor, geri planda kalıyordu. Ancak şu an ülkemizde İHA denen insansız hava araçları üretiliyor. Bunun yanı sıra ATAK denen helikopterimiz, SİHA denen silahlı insansız hava aracı, zırh delici bombalar, PARDUS ismindeki yerli işletim sistemimizi geliştirdik. Neden? Çünkü artık Devlet müteşebbisine sahip çıkıyor, destekliyor, onun önünde yer alıyor, engel değil aksine önündeki engelleri kaldırıyor. Bununla da kalmayacak. Türkiye ileriki dönemde uzay çalışmalarına imza atacak. Savunma sistemleri, tarımsal projeler, ulaşım alanında devrim niteliğinde yenilikler, yerli hızlı tren, dijital devrim, uydu fırlatma sistemi ve Akkuyu gibi önemli projelere imza atacağız. Peki ama nasıl? Tabi ki planlarla, programlarla. Devlet planını, programını yaptı, yapıyor. Biz de buna uygun bir şekilde çalışacak, çok çalışacak ve başarıyı yakalayacağız." dedi.

Ülkenin kalkınmasında gençliğin büyük rol oynadığının altını çizen Prof. Dr. Aslan, lider gençler olma bilincinin önemine değinerek, şunları söyledi:

"Gençlerimiz önce insan olmanın sonra vatandaş olmanın daha sonra da meslek sahibi olma gerekliliğini unutmamalı. Uzmanlaşma ve farkındalık oluşturmak zorundayız. Bunu söylemek üzüntü veriyor ancak Türkiye ateş altında. Biz gençler bunun farkında olmalıyız. Yolumuz çok çetin. Lider gençler olmalıyız. Rolümüzün, kendimizin, çevremizin farkında olmalıyız. Gelişmeleri iyi okumalı, tahlil edebilmeliyiz. Planlama, yakın takip ve koordinasyon ile birlikte başarının geleceğini unutmamalıyız. İnşallah hepiniz vatanına, milletine, anne babasına ve topluma faydalı, gelişen, yenilenen ve çağa bilim ve teknoloji anlamında ayak uyduran gençler olursunuz." 

Konferansın ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü tarafından Başbakanlık Müşaviri Prof. Dr. Ersan Aslan’a Merkez Külliyesi içerisinde adına dikilmiş fidan sertifikası takdim edildi.

Daha sonra Rektör Prof. Dr. Gönüllü’yü makamında ziyaret ederek Üniversite Onur Defterini imzalayan Prof. Dr. Aslan’a Rektör Prof. Dr Gönüllü tarafından Adıyaman'ın tarihi ve kültürel değerlerinden Cendere Köprüsünün maketi takdim edildi.

Prof. Dr. Gönüllü ile Prof. Dr. Aslan ziyaretin ardından Merkez Külliyesini gezerek Gençlik Meydanında açılmış olan kermesleri ziyaret etti.

Burada ebru performansına katılan ikili, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Sergisini de gezdi.

Öğle yemeğini öğrencilerle birlikte yiyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ile Başbakanlık Müşaviri Prof. Dr. Ersan Aslan, yemeğin ardından Minyaman Çarşısı, Seyir Terası ve Kültürel Hazineler Müzesini (Adıyaman Evi) gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 

Kaynak : PHA
Kaynak: pha