Adıyaman Belediyesi, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından hazırlanan ‘Rumuz Goncagül’ adlı tiyatro oyununu Adıyamanlılarla buluşturdu.

Kültürel etkinliklere büyük önem veren Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu’nun talimatlarıyla gerçekleştirilen kültür ve sanat etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor.

Kültürel etkinlikler kapsamında son olarak Ankara Devlet Tiyatroları tarafından sahnelenen ‘Rumuz Goncagül’ adlı tiyatro oyununu Adıyamanlılarla buluşturan Adıyaman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, halkın takdirini topluyor.

İki gün art arda ikişer seans halinde Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonundaki sahnelenen oyunu beğeniyle izleyen Adıyamanlı tiyatro severler, bu oyuna da büyük ilgi gösterdiler.

Oktay Arayıcı tarafından 1977 yılında kaleme alınan ve beyaz perde de film olan oyunun yönetmenliğini İsmet Numanoğlu yaptı. Rumuz Goncagül oyunu hakkında bilgi veren yetkililer, kadının toplumdaki yeri ve evlilik kurumunu sahne üzerinde eleştirisel bir biçimde irdelemekte olan oyunda, kızıyla (Gülsüm) birlikte iki odalı kiralık bir evde güç koşullarda yaşayan dul kadının (İnsaf Hanım) içinde bulundukları sıkıntılı ekonomik hayattan çıkış yolunu, kızını varlıklı biriyle evlendirmekte bulmasını konu aldığını dile getirdiler. Gazeteye ‘Goncagül’ rumuzuyla verdikleri ilana gelen başvurular arasında seçim zorluğu yaşayan İnsaf Hanımın kızı Gülsüm aslında evin diğer odasını kiraya verdikleri Sıtkı’yı sevmektedir. Damat adayları ve ev halkı arasında yaşanan olaylar beklenmedik şekilde gelişerek ortaoyunu anlatımı ve epik tiyatro özellikleriyle sahneye hatta seyirciye yansır.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber