Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Antep Savunmasında büyük fedakarlıklar gösteren, canını hiçe sayarak şehit olan kadınlar için anıt yaptırıyor.

Antep savunmasında sadece cephede savaşan askerler yaralanıp şehit olmadı. Şehir içinde masum halktan kadınlar da düşman ateşine maruz kaldı. Top atışları sonucu bazıları evlerde, bazıları hastanede şehit oldu.

Kadın şehitlerle ilgili büyük bir vefa örneği göstererek, anıt yaptırmak için harekete geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, ekibine anıtın 25 Aralık Gaziantepin Kurtuluş Günü’ne yetiştirilmesi talimatını verdi.

Bu kapsamda Akten Köylüoğlu, Mustafa Bozhüyük, Halil İbrahim Yakar, Sibel Savcılı ve Zafer Okuducu’nun da içerisinde bulunduğu  bir heyet kuruldu. Heyet, Genelkurmay kayıtları ve o tarihteki hastane kayıtları ile yayınlanmış kitaplardan yararlanarak titizlikle yaptıkları çalışma sonucunda şehit kadınların isimlerini tespit etti.Araştırma sonucunda 83 kadının isimleri belirlenirken, asıl sayının çok daha fazla olduğu da belirtiliyor.Öte yandan daha sonra hikayeleri belirlenen şehit kadınların  isimlerine de bu alanda yer verilecektir. Anıtta ayrıca Antep nakışıda olacak.

- ANIT BOYACI CAMİ İÇERİSİNE YAPILIYOR

Kurtuluş Savaşı’nda tüm Türkiye’de olduğu gibi Gaziantep’te de düşmana karşı zorlu bir mücadele verildi.

Savaşan askerlerin yanında bu zorlukları çocuklar, yaşlılar ve kadınlar da acılar içinde yokluğun da getirdiği çile ile yaşamışlardır. Bütün bu zorluklara rağmen çocuk ve yaşlılara bakan kadınlar aynı zamanda cephede çarpışan askerlere de çeşitli yardımlarda bulunmuşlardı.

Ülkenin içinde bulunduğu bu ağır şartlar altında Gaziantep’te de zorlu mücadele aynı şekilde devam etmekteydi.

Uzun süren savunma ve savaş sonrası 25 Aralık 1921 tarihinde bağımsızlığına kavuşan şehirde de bedeller ağır oldu.

6 bin 317 şehit veren Antep’te birçok çocuk, yaşlı ve kadın da ne yazık ki hayatını kaybetti.

Gaziantep Savunması’nda Şeyh Fethullah Cami, Dr. Mecit Barlas tarafından hastane olarak kullanılmış olup birçok yaralı burada tedavi edilmeye çalışılmıştı.

Bu yaralılardan şehit olan çok olmuştu. Hayatını kaybeden şehitler gece karanlığında İhsanbey Cami yanındaki alanda defnedilirken, şehit olan kadınlar da Boyacı Cami’nde toprağa verildi.

Bu nedenle şehit kadınları ölümsüzleştirmek adına tasarlanan anıtın savaş esnasında kadın şehitlerin defnedildiği yer olan Boyacı Cami’nin arka bahçesindeki alana yapılması kararlaştırıldı.

“Şehit Kadınlar Anıtı”nın açılışı, Gaziantep’in düşman işgalinde kurtuluş günü “25 Aralık” Pazar günü yapılacak. 

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber