Mimar Sinan Kültür Parkında düzenlenen bayramlaşma programına Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman Milletvekilleri Adnan Boynukara, İbrahim Halil Fırat, Salih Fırat, İl Jandarma ve Garnizon Komutan Vekili Yarbay Ercan Atasoy, Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Milletvekili Adayları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Protokol üyelerinin, vatandaşlarla tek tek bayramlaşması ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Adıyamanın her zaman barışın ve huzurun başkenti olarak kalacağını dile getirerek, “Öncelikle Hac vazifesini yerine getirirken hayatını kaybeden yüzlerce din kardeşimize Allahtan rahmet dileyerek konuşmama başlamak istiyorum. Ülkemiz, milletimiz ve dindaşlarımızın gerek bu topraklarda gerekse bu coğrafyada ardı ardına yaşadıkları felaketler inşallah bir an önce son bulur ve bu toprakların insanları en kısa sürede feraha erer. Ülkemizde de bazı kesimler tarafından sürdürülmeye çalışılan çatışma ortamına rağmen bu ülkenin tüm milletleri sağduyulu davranarak bu kirli tezgahı bertaraf edecektir. Tarihin her döneminde barışın ve kardeşliğin hakim olduğu ilimiz de ise bugün Türküyle, Kürdüyle, Alevisiyle Sünnisiyle bu çatının altında buluşularak yine herkese ve her kesime en güzel mesaj verilmiştir. Bu vesile ile tüm milletimizin mübarek Kurban Bayramını kutluyorum” diye konuştu.

Konuşmasının ardından programın sunuculuğunu da üstlenen Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, sırasıyla söz hakkını MHP İl Başkanı Hüseyin Özgün, CHP İl Başkanı Abuzer Tanrıverdi ve AK Parti İl Başkanı Seyfettin Bilene verdi. Kısa konuşmalarında tüm Adıyamanlıların, ülkenin ve İslam aleminin bayramını kutlayan siyasi parti temsilcileri, birlik ve beraberliğe vurgu yaptılar. Siyasi parti temsilcilerinden sonra söz alan Alevi kanaat önderleri de Adıyamanda Alevisiyle-Sünnisiyle hep birlikte yıllarca kardeşlik içerisinde yaşadıklarını dile getirerek, “Adıyaman, Türkiyeye model olacak bir barış şehridir. Bu ilde yüz yıllardır etle tırnak halinde yaşayan Aleviler ile Sünniler, bu kardeşliğini her şeye rağmen sürdürmeye devam edecektir”dediler.

AK Parti Adıyaman milletvekili Salih Fırat da yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bu bayramın tüm ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Biliyorsunuz ki Ortadoğu tam bir ateş çemberi içerisinde, umut ediyorum ki Türkiye bu çemberin içerisine girmeyecektir. Son zamanlarda Türkiyedeki ve özellikle de Adıyamandaki bu huzur ortamını bozmak isteyen bazı kesimler kolları sıvasa da ilimizdeki sivil toplum örgütleri buna karşı dik bir şekilde mücadele ederek gereken cevabı en güzel şekilde vermiştir. Bundan dolayı kendilerini kutluyorum ve bu vesileyle tüm halkımızın bayramını kutluyorum.”

AK Parti milletvekili İ. Halil Fırat ise konuşmasında, “Kurban Bayramının ülkemize, ilimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Akacak olan kurban kanlarının, dünyadaki gözyaşlarını durdurmasına vesile olacağına inanıyorum ve hepinizin bayramını kutluyorum” dedi.

AK Parti milletvekili Adnan Boynukara da birlik ve kardeşlik vurgusu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Adıyaman denildiği zaman akla ilk gelen huzur ve hoşgörüdür. Huzurun ve hoşgörünün tek kaynağı ise karşılıklı diyaloglardır. Biz kendi aramızda konuşmayı, diyalog kurmayı sürdürebildiğimiz sürece çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur. Adıyamanın da huzur kaynağı bence bundan kaynaklanıyor. Birbirinden farklı tüm kesimlerin kurdukları diyaloglar Adıyamanda huzurun artmasını sağlıyor. Bunu geliştirmek için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor. Bütün Adıyamanlı hemşerilerimin bayramını kutluyorum”dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise, “Bugün burada farklı siyasi partilerden, farklı düşüncelerden çok sayıda hemşerimizin bulunması, Adıyamanın ne kadar kardeşlik ve barış içerisinde olduğunu ortaya koymaktadır. Buda hep birlikte Türkiye olduğumuzun bilincinde hareket eden bir tablodur. Bu tabloyu oluşturan ve emek veren bütün Adıyamanlı hemşerilerime çok teşekkür ediyorum. Bu bütün siyasetlerin üstündedir. Adıyaman haklı olarak huzurun başkenti unvanını almıştır. Biz bunu muhafaza ettiğimiz müddetçe hiç kimse aramıza fitneyi sokamaz. Bu manzaranın her kesime örnek olmasını diliyor, hepinizin bayramını kutluyorum” dedi.

Bayramlaşma töreninde, bayram tebriklerini kabul eden ve halkla bayramlaşan Vali Mahmut Demirtaş ise yaptığı konuşmada, “Adıyamanda çalışmaktan, sizlerin hizmetinde olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Hayatımın en güzel günlerini Adıyamanda yaşıyorum. Türkiyenin hiçbir vilayetinde insanların birbirlerine bu kadar hoşgörüyle baktığı, sevgi ve saygı içerisinde davrandığı başka bir il olduğunu düşünmüyorum. Bunun için Adıyaman hem ülkemize, hem İslam coğrafyasına, hem de dünyaya örnek olabilecek bir ildir. Bu vesileyle herkesin Kurban Bayramını tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonra ülkemizde ve İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı olmaz” diye konuştu.

Kamu görevlileri ve halkla yapılan bayramlaşma sonrası Vali Mahmut Demirtaş beraberindeki heyet ile birlikte İl Jandarma Komutanlığına geçerek, askeri personel ve vatani görevini yapan askerlerle bayramlaştı. Ardından Açık Cezaevine geçerek mahkûmlarla bayramlaştı. Mahkûmların Bayramını tebrik eden Vali Demirtaş, “Yüce rabbim bu mübarek günlerde sizlerin özgürlüğüne kavuşmayı, ailelerinize ve çocuklarınıza sağlıklı ve huzurlu bir şekilde kavuşturmayı nasip etsin. İnşallah bu bayram birlik ve beraberliğinizi güçlendirir. Hepiniz için burada geçirilen son bayram olmasını diliyor, hepinizin bayramını kutluyorum”dedi.

Açık Cezaevindeki bayramlaşma sonrası Vali Demirtaş başkanlığındaki heyet, Polisevine geçerek, Emniyet Personeli ile bayramlaştı. Daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı 80. Yıl Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezine geçerek, burada kalan çocuklarla bayramlaşan Vali Mahmut Demirtaş, çocukların bayramını tebrik ederek, yakın ilgi gösterdi.

Vali Mahmut Demirtaş, Kurban Bayramında Çadırkentte kalan Suriyelileri de unutmadı. Çadırkırkente giderek burada kalan Suriyelilerle bayramlaşan Vali Demirtaş, “4 yıla yakın bir süredir sizleri ülkemizde ve ilimizde misafir ediyoruz. Geldiğiniz günden beri sizlerle kardeşçe yaşıyoruz. Bizler sizlere gönlümüzü ve kucağımızı açtık. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti gerçekten çok büyüktür. Çadırkentte 10 Binden fazla Suriyeli sığınmacıyı misafir ediyoruz. Huzurun ve barışın kıymetini bilmek lazım. Bunu en iyi bilenlerde sizlersiniz. Bize insanlık dersi veren Avrupa ülkeleri maalesef bu derste sınıfta kaldılar. Avrupa ülkeleri bugüne kadar hiçbir mülteciye yardım yapamamıştır. Ege’de ve Avrupa’da yaşanan vahşete hepimiz şahit oluyoruz. İşte burada Türkiye Cumhuriyeti Devletinin sığınmacılara kucağını açarak ne kadar büyük bir devlet olduğunu görüyoruz. En büyük temennimiz ve duamız ülkenizdeki savaşın bir an önce bitirilerek sağlıklı ve huzurlu bir şekilde ülkenize dönmenizdir. İnşallah bu savaş bittikten sonra sağlıklı bir şekilde ülkenize döner ve bizleri de davet ederek evlerinize misafir oluruz.  Bu vesileyle hepinizin Bayramını tebrik ediyorum”dedi.    

Çadırkentte kalan Suriyeli bir sığınmacı ise, Vali Mahmut Demirtaş’ın şahsında Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Hükümetine teşekkür ederek, “Müminler kardeştir. Bir binanın taşları nasıl bir birini kenetler ve nasıl birbirini tutarsa Müslümanlarda birbirine sımsıkı sarmalıdır. Suriye’deki Müslümanlarla Türkiye’deki Müslümanların kardeşliği ezeli bir durumdur. Avrupa ülkelerinin ne yaptığını hepimiz görüyoruz. Onların amaçları aramızı ayırmak ve daha da kötü durumlarla baş başa bırakmaktır. Türkiye’nin buna fırsat vermediğini ve kardeşliğimizin devam ettiğini görüyoruz. Türkiye bütün imkânlarını bizim için harcadı bunun farkında ve bilincindeyiz. Medineliler Mekke’den gelen muhacirlere nasıl kapılarını ve gönüllerini açtıysa, Türkiye’de bizlere her türlü imkânı vermiştir. Buda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin İslam’a olan inanç ve güvenlerini göstermektedir. Temennimiz inşallah Türkiye sürekli güven ve huzur içerisinde kalır.  Biz sizlere müteşekkiriz”dedi. 

PHA

Editör: Adıyaman Haber