Vatandaşlık kelimesinin genel anlamı bir ülkeye politik olarak bağlı olmaktır. Her ülkenin anayasasında vatandaşlık kavramı açıklanmıştır. Devlet tarafından verilen vatandaşlık haklarına sahip olmak için vatandaş tanımına uymak ve o ülkenin vatandaşı olmak gereklidir: Aynı zamanda vatandaşlık bir ülkede yaşayan ve ortak amaca, geçmişe sahip insanlara denir. Bu nedenle vatandaş olarak dünyaya gelinir. Ancak her ülkeye ait şartlar ve istenen koşullar oluşur ise sonradan vatandaş olmak da mümkündür.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık bilgileri ile işlemini Nüfus Müdürlüğü web sitesi nvi.gov.tr adresi üzerinden yapılmaktadır. Sitenin E- vatandaşlık bölümünden vatandaşlık kazanılması ya da kaybedilmesi TC kimlik numarası girilerek sorgulanır.

Türk Vatandaşlığının Alınması

Türkiye tüm dünya ülkeleri gibi sonradan vatandaşlığa geçmek isteyen şahıslar için belirli kanunlar ve yasalar oluşturmuştur. Türk vatandaşı olmayan kişilerin ülkede yaşam sürdürmek, aile kurmak ve çalışmak amacı ile tamamen kalma isteklerine karşılık istenen şartlar vardır. Bu şartlar

1. Türkiye'de aralıksız 5 yıl ikamet etmek.

2. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile en az 3 yıl evli olmak ve evliliğin devamı

3. Kamu düzeni ve milli güvenlik açısından tehlike oluşturmamak.

4. Sanayi tesisi oluşturmak, sosyal, ekonomik, sportif, kültürel, bilimsel, teknolojik ve sanatsal faaliyetler için ilgili bakanlıklar tarafından kendilerine teklifte bulunulmuş olmak.

5.Oturum izni alanlar ve turkuaz kart sahibi olmak ya da çocukları olmak.

6. Göçmen olarak kabul edilmek

kazanmak için neleri sağlamak gerekir?

1. Türkiye'de 2 milyon ABD doları yatırım yaptığı Ekonomi Bakanlığı tarafından tespit edilenler.

2. Türkiye 'de 250 bin ABD doları tutarında taşınmaz satın almak ve 3 yıl süre çerisinde satmamış olduğunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tespit edilenler.

3. En az 100 kişilik istihdam oluşturan ve bu durumun Çalışma Bakanlığı tarafından bu durumun tespit edilenler

4.Türkiye'de bulunan bankaların herhangi birinde en az 3 milyon ABD doları mevduatı bulunanların ve 3 yıl boyunca çekilmeyecek taahhüdü olduğunu Devlet Denetleme Kurumunca tespit edilenler.

5. En az 3 milyon SBD doları tutarında devlet fonlarından satın alındığının ve üzerinde 3 yıl boyunca satılmayacak taahhüdünün Hazine Müsteşarlığı tarafından tespit edilenler. hakkında daha detaylı bilgi ve hukuki destek için Develioğlu Hukuk’un web adresini ziyaret edebilirler.

Editör: Adıyaman Haber