Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı şehir genelinde bitkisel atık yağların kontrolü yönetmeliği kapsamında gerekli çalışmalarını yürütüyor.

Bu çalışmalar kapsamında; Büyükşehir Belediyesi ile protokolü bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca izni ve lisansı bulunan dört firma (Deha, Albiyobir, Kolza, Green Gap) aracılığı ile bitkisel atık yağlar toplanıyor. 

-5 LİTRE ATIK YAĞ GETİRENE BULAŞIK DETERJANI HEDİYE

Aynı zamanda evlerden de bitkisel atık yağlar toplan Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda başlatılan kampanya ile 5 litre atık yağ getiren vatandaşlara 1 litre bulaşık deterjanı hediye ediyor.

Vatandaşların evlerde kızartma işleminden sonra kalan atık yağları biriktirip ekolojik binaya teslim ettikleri takdirde hediyeleri veriliyor.Toplanan ve geri dönüşüme gönderilen bu yağlardan biyodizel elde ediliyor. 

Bitkisel atık yağ üreten tüm cafe ve restoranların bakanlıktan izin ve lisans almış firmalara atık yağlarını teslim etmeleri gerekiyor.

Kampanya ile evlerden kaynaklı kızartma yağlarının toplanması amaçlanıyor. 

-1 LİTRE ATIK YAĞ, 1MİLYON LİTRE TEMİZ SUYU KİRLETİYOR

Bitkisel atık yağların toplanması sağlığımızın ve doğanın korunması açısından çok önem arz ettiklerini açıklayan uzmanlar, 1 litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyumuzu kirlettiğini ifade ediyor.

Açıklamada, kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayılarının yükselerek kanserojen madde haline geldiği belirtilerek, şunlara yer verildi:

"Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bitkisel atık yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verir. Lavaboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavaboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavabodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olmaktadır." denildi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha