21 şubat 2019 (dün) Ankara’da 800 civarı  özel öğretim kursu temsilcisinin katılımıyla Türkiye Özel Öğretim Kursları Platformu olarak kursların kapatılmaması konusunda toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda kursların kapatılmasının doğuracağı sosyal, ekonomik sorunlar değerlendirildi.

 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel öğretim kurslarının 2019- 2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren kapatılacağını açıklamıştı.

Özel öğretim kurslarının kapanmasına ilişkin bu açıklama, hem kurum sahiplerini hem de veli ve öğrencileri endişeye düşürmüştü.

Türkiye genelindeki öğrenci başarılarında ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamada büyük katkıları olan özel öğretim kurslarının kapanmasına yönelik bu açıklamalar karşısında kurum kurucuları boş durmadı. Adıyaman İlimizdeki Özel eğitim kursları yöneticilerininde katıldığı Ankara da 800 civarı  kurucunun katılımıyla gerçekleşen toplantıda Türkiye Özel Öğretim Kursları Paltformu sözcüsü Platform adına şu açıklayı yaptı:

KURSLAR İHTİYAÇTIR KAPATILMASIN!

“MEB çatısı altında resmi faaliyet gösteren Özel Öğretim Kurslarının kapatılmasının gündeme gelmesi üzerine bizler Türkiye’deki “Özel Öğretim Kursları Platformu’’ olarak, hiçbir derneğe, ideolojiye ve  siyasi düşünceye bağlı olmaksızın toplum ve bireyleri bu konuda detaylı olarak bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyduk.

ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARIMIZ eğitim sistemimizin bir ihtiyacı olup, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ve denetimiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. Aileler çocuklarını, Üniversiteye Giriş sınavlarına hazırlanmak ve derslerine destek  amacıyla,gönül rızasıyla  kurslarımıza göndermektedir.

Kurslarımızın faaliyetini sürdürememesi, eğitim sistemimizde telafi edilemeyecek yaralara yol açacaktır. Sadece öğrenciler değil, kurs sahipleri ve bu kurumlara emek veren öğretmen ve personeller de zarar görecektir.

Bakanlığımız yıllardır okullarda ve Halk Eğitim Merkezlerinde destekleme kursları düzenlemektedir. Ancak bu çalışmalar, destek eğitim ihtiyacını karşılayamamaktadır.  Özel öğretim kurslarına olan talep de devam etmektedir.Eğitim sistemimizde kurslar bir ihtiyaçtır ve  bu ihtiyaç devletimizin denetimindeki kurslarımız aracılığı ile karşılanmaktadır.

Resmi kayıtlara göre 2019 Ocak ayı itibariyle MEB'e bağlı 2549 özel öğretim kursu bulunmaktadır. Bu kurslarda istihdam edilen öğretmen ve personel sayısı yaklaşık olarak 63.000'dir. Aileleri ile hesapladığımızda böyle bir durumdan 200.000 kişi olumsuz olarak etkilenecektir. Özel öğretim kurslarının kapanmasıyla,ülkemizin 1 yıllık ekonomik kaybı (KDV-Stopaj-SGK) 1.500.000.000 (bir milyar beş yüz milyon TL) olacaktır.

Türkiye'mizde ailelerin gelir düzeyleri birbirinden farklıdır. Bu aileler çocuklarını daha iyi bir geleceğe hazırlamakiçin kurslara göndermektedir.Bu tercihlerinin ellerinden alınmaması gerekir. Zira, tabiat boşluğu asla kabul etmez.  Genç nüfusa sahip olmamız geleceğe güvenle bakmamıza vesiledir. Gençlerimizin, kursların kapanmasıyla farklı mecralara gideceği göz önünde bulundurulması gereken bir husustur. Ülke olarak böyle acı bir tecrübeyi, pırlanta gibi çocuklarımızı cemaat kisvesi altında abi / abla kimliğiyle yaklaşan insanlara kaptırarak yaşadık. Böyle olumsuzlukların bir daha yaşanmaması için resmi faaliyet gösteren kurslara yasal engel getirilmemelidir. Bu nedenlerle Sayın Cumhurbaşkanımız ve Milli Eğitim Bakanımızın bizleri objektif ve sağduyu ile değerlendireceklerini düşünüyoruz.”

                                                    SAYGILARIMIZLA

                               TÜRKİYE ÖZEL ÖĞRETİM KURSLARI PLATFORMU

Editör: Adıyaman Haber