Araçların, yaya geçidini kullanarak karşıdan karşıya geçmek isteyen yayalara çarparak ölümüne veya yaralanmasına sebebiyet vermemek için Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi binası ile Hastanesi arasında Atatürk Bulvarı üzerine Karayolları’nca üst geçit yapılınca haliyle İl Trafik Komisyonunca mevcut yaya geçidinin kapatılmasına karar verildi. Adıyaman Belediyesi kararı uygulayarak yaya geçidinin orta refüjdeki bölümüne aynı renkli tel çitlerden monte ederek eski yaya geçidini kapattı.

Çitlerin kırılarak tekrar açıldığına dair 10 Haziran 2014 tarihli Adıyaman’da Bugün’deBelediye Kapatıyor, Birileri Tekrar Açıyorİnsan Hayatı Bu Kadar Ucuz mu?” başlıklı habere duyarlılık gösteren belediyenin bu geçidi tekrar kapattığına dair haber ise 11 Haziran tarihli aynı gazetede yayınlandı. İnsan hayatını koruduklarından dolayı Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ve ekibini takdir ettim.
Çitleri yapmakla yükümlü Adıyaman Belediyesi, bu çitleri korumak, zarar verenleri ortaya çıkarmakla yükümlü olan ise İl Emniyet Müdürlüğü, kısaca Devlet. Ama bazı kişiler “sen yapsan da ben tekrar yıkarım.” dercesine İl Trafik Komisyonunun şahsında devlete başkaldırıyor.
82. Yıl Devlet Hastanesi dahil mevcut beş adet üst geçidin beşinde de çalışan asansör olmamasına rağmen böyle bir oyuna yalnızca burada rastlanması ilginç. Belediyenin onca emek ve para harcayarak defalarca monte ettiği çitin hemen sabahından itibaren birer birer ç-alınmış görmek ise daha da ilginç!
19 Haziran tarihli “Hasta ve Yakınlarından Yaya Yolu Tepkisi” başlıklı haberde ise üst geçitte asansör olmadığından bazı hasta ve yakınlarının karşıya geçmek için zorluklar yaşadığı ve tepki olsun diye çiti kırdıkları yazılı. Gerekçe belki kısmen doğru, ama çözüm şekli hiç doğru değil. Ki bu çitleri çıkarmayı alışkanlık edinenler gerçekten hasta veya yakını ise ayda-yılda bir geçtiği/geçeceği yol üzerindeki çiti ve direklerini kırmasının uzun vadede kendisine yararı olur mu? Hem yine üst geçidin bulunduğu 82. Yıl Devlet Hastanesindeki hasta ve yakınları çiti çıkarmıyor da niye hemen Üniversite Hastanesine giden hasta ve yakınları çıkarsın? Çit düşmanları yalnızca Üniversite Hastanesine mi gidiyor yoksa? Hay Allah!..      
Asansörün olmaması ne kadar yanlış veya noksanlık ise bundan dolayı çitleri çıkarıp ç-alarak veya s-atarak kamu malına zarar vermek, insan hayatına mal olacak trafik kazalarına davetiye çıkarmak ta telafisi imkânsız daha büyük bir yanlıştır. Sözüm ona, hasta ve yakınlarının geçişini kolaylaştırmak için söküldüğünü iddia edenler bulvarda saatte 70 km. hızla giden bir aracın çarpması sonucu yayaların ölmesinden veya aynı habere konu resimdeki vatandaşımız gibi sakat kalmasından sorumlu olmaz mı? Bugün “Çiti bundan dolayı açtık” diye kendi içinde övünenler o zaman da “Çiti açmasa idik bu insanlar ölmezdi” diye vicdan azabı duyarlar mı acaba? Hiç sanmam. Aksine Devletin gözü kör müydü? Tekrar kapatsalardı.der geçerler. Bir an için bırakalım bu dünyada TCK’ya göre işlenen suçları, peki ya hâk dünyadaki hesaplarını nasıl verecekler? Kutsal yaşam hakkımızın fazladan atacağımız üç beş adıma veya hesabını yaptığımız üç beş kuruşa değiştirilemeyeceği konusunda en iyi dersi “Soma” faciasından almışızdır, umarım.
Üst geçidin asansör noksanını giderme yükü/yükümlülüğü edindiğim bilgiye göre sonuçta Adıyaman Belediyesi’ne ait. O açıdan kısa vadede belediye ve emniyetin koordine içerisinde çiti bu kez daha “muhkem” kapatması, tekrar açılmasını beklemeden montajdan hemen sonra İl Emniyet Müdürlüğünce mobese ve civar kameralardan yararlanarak, hatta bizzat gözleyerek failleri suçüstü yakalaması ve böylece “caydırıcı”lığı sağlaması gerekir. Aksi halde devlet kapamaya, bazı vatandaşlar açmaya, bazı vatandaşlar ise ölmeye veya sakatlanmaya devam eder. Şu anda işlenen devlet malını çalmak ve zarar vermek, karayolu güvenliğini tehlikeye düşürmek ile Allah korusun yakında görülebilecek ölüm ve yaralamaya sebebiyet suçlarından açılacak kamu davaları ile tazminat davaları, ilgili kamu görevlileri hakkında da devam eder. Asansörün olmaması suçu ortadan kaldırmayacağı gibi “atı ç-alan Üsküdar’ı geçse bile“ ç-alındığını fark etmedim, diyenler geçemez...
Konu açılmışken İmam Hatip Lisesi önündeki üst geçit de faaliyete geçtiğinden aynı gerekçelerle buradaki yaya geçidinin de İl Trafik Komisyonunca kapatılmasına karar verilmesi gerekir, düşüncesindeyim.
Bu vesileyle dünkü yazımızda görüleceği üzere Adıyaman’daki kamu hizmetleri içerisinde halkın memnuniyet oranı %82,8 olan asayiş hizmetleri ile birincilik koltuğuna oturan İl Emniyet Müdürü Fikret Salmaner ve ekibine teşekkür ediyor, bu oranın daha da artmasını ve diğer kamu kurumlarına da örnek olmasını diliyoruz.
Bakalım aç-kapa oyunu sonunda vatandaşta oluşacak asayiş hizmetlerindeki memnuniyet derecesi %82,8’i nasıl etkileyecek? Göreceğiz…