Buraların davulu zurnası boldur, ayrıca çok da güzel çalarlar. Adamlar işin ehli, işin ciddiyetinin farkındalar.

     Efendim bir de "boş davullar" vardır ki onların yukarıda sözü geçen enstrümanla ilgisi yok. Ayrıca bunlar sadece bizim buraya has değil her yerde bolca bulunurlar.

     Eee tabi bunlar kim diye sorabilirsiniz. Pek tabi buna hakkınız var. Efendim anlattığımda sizler de yakinen tanıdığınızı göreceksiniz. Çünkü onlardan her yerde var dedim ya. 

      Şimdi atalarımız her daim güzel sözleriyle yolumuzu aydınlatan birer meşale olmuştur. Bizler onlardan üzerimize düşeni aldık mı, o da bizim sorunumuz. Adamlar lafı söylemiş altın değerinde, kıymetini bilmezsen o da senin sorunun değil mi ama.

     Velhasılı lafı uzatmaya gerek yok. Ne demişti atalarımız "boş başak ayakta durur." çünkü onun ayakta durup kendini göstermek gibi bir derdi var. Bakın dolu buğdaya, arkadaş içi dolu diye boynunu bükmüş.

     Olay bu kadar mı, tabi ki değil. Efendim anlamayanlar olmuştur. Şimdi bir de derler ki "boş teneke ses çıkarır.". Pek de güzel demişler, ne kadar da iyi etmişler. Yoksa nasıl anlatabilirdik çok şey bildiğini sanan, ama aslında hiçbir şey bilmeyen insanın daha fazla konuşup laf kalabalığı yaptığını.

     E be kardeşim her şeyi de bilmeyiverin. Bırakın herkes doğru bildiğinden emin olduğu konuda ahkam kessin. Fakat her konuda değil. Herkesin bir doğrusu ve bildiği elbet var. Ancak bir konuda akıl verecekseniz size şöyle de derler yani, "Öğren de gel kardeşim." Yarım yamalak bilmekle, kulaktan dolma bilgilerle bu ukalalık gemisini fazlaca ilerletemezsiniz. Su bir köpürdü mü alabora olursunuz. Ondan sonra gel de çıkar ağzına dolan suyu.

    Rezil olur da keşke boğulsaydım dersiniz. Şimdi arkasında duramayacağınız sağlam olmayan duvarlar örmeyin. Kendinizi gördüğünüz o dev aynalarını vallahi çatlatırlar. Rezil olursunuz diycem, fakat akıllı kişi kendini cahille bir tutup münakaşa etme tenezzülünde bulunmaz ki.

     Anlayacağınız sevgili dostlar, herkesin bir bildiği var elbet. Bir de bunları anlatacak ağzı. Vardır var olmasına da oturup düşünür, buna gerek var mı, bana fikrim soruldu mu, bu konuda yeterli miyim diye. 

    O halde sözü yine inceden bir atasözü ile bağlayalım. Bin düşün, bir söyle. 

Instagram :nazantastan1