YAZAR ENES OSMAN ABA İLE SÖYLEŞİ

İkinci Adam Yayınları'ndan çıkan Ali-i Hızır kitabının Yazarı Enes Osman Aba ile Kitap Blogunuz Okuyorum.org olarak bir söyleşi gerçekleştirdik. Gerçekleştirdiğimiz söyleyişi sizlerle paylaşıyoruz:



ÖNCELİKLE SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

Aslında ‘’ben’’ kendini arayan bilgelik kutsalının dilencisiyim. Vicdanımı, doğanın daha doğrusu yaratılmışın özünde görmenin arayışı ve dervişliği içindeyim.Ben hayatımı ‘’bensizlikte ‘mahkûm etmenin hayalini kuran gayeyim. Tüm yaşamım zihnimde bir meczup hikâyesi oluşturma gerçekliği oluşturmadır.



Öğrenim Hayatım:

Lise Eğitimimi Adıyaman Lisesi’nde aldıktan sonra lisans eğitimim için Anadolu Üniversitesi’ne geçtim. İki üniversite lisansı aldıktan sonra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında çalışmaya başladım. 2013 Yılında Proje Koordinatörü olarak(Adıyaman İli Yoksulluk, Engelli, Aile Araştırmasını yaptım.) 2008’de Doğu-Batı Buluşmalarına Katılımcı olarak davet edildim. Muhafazakâr Düşünce Dergisi’nin 6 Aralık 2014 tarihinde Ankara’da ülkemizin seçkin akademisyen, edebiyatçı, fikir insanları ve siyasetçilerin katıldığı “TÜRKİYE’DE MUHAFAZAKÂR DÜŞÜNCEYİ ETKİLEYEN DÜŞÜNÜRLER SEMPOZYUMUNA” davet edildim. AGİG (Anadolu Genç İnisiyatif Girişimi) Platformunun Basın sözcülüğünü yaptım. Mim ve Gökkuşağı Dergilerinde yazdım. Spor Kulübü Yöneticiliği yaptım. Bir süre çeşitli STK ve toplum örgütlerinde (Dış politika, strateji, Küresel Meselelerle ilgili)seminerler verdim. Birçok yazılı ve İnternet basınında köşe yazarlığı yaptım. Türkiye Ünlüler Ansiklopedisine girdim.( https://www.biyografya.com/biyografi/21135) Mayıs 2019’da Harvard Üniversitesinde Din, Çatışma ve toplum üzerine düzenlenen programı başarı ile bitirerek sertifika aldım.( VERİFİED CERTİFİCATEIssued Mayıs 9, 2019,VALİD CERTİFİCATE ID6965178ab92645c185db082f9de45e22)

Yazar Enes Osman Aba

EDEBİYAT İLE İLK KEZ NE ZAMAN TANIŞTINIZ? NE ZAMAN YAZMAYA BAŞLADIĞINIZI HATIRLIYOR MUSUNUZ?

Aslında Edebiyat ile hiç tanışmadım. Çünkü Edebiyat insanın hayatı, bakış açısı ve nefes alması ile ilgili bir durum… Ki bizde nefes alıyorduk ve yazmalıydık.Yani hayatın ta kendisi. Olunca mesele o zaman bizde katma değer yaratmalıydık. Bir kısım üreten kesim Edebiyatla kendini bizim gibi anlatırken, bir kesim var ki, ben bunlara suskun kalanlar(yani asıl konuşanlar) diyorum onlar Edebiyatı yaşamayı seçmiş oldu. Yazmaya gelince, yazmak aslında benim kendimi dışarı salmalarımdı çünkü İçimdeki beni konuşturmalarım ve muhabbet ehli kılma vazgeçilmezimdir. ve Yazmak sürekli karanlık odalarda kara kalemlerimle dertleşmelerimdi ve bu böyle devam ediyor.



PEKİ, KİTAPTAN ÖNCE, YAZIN SERÜVENİNİZE DAİR ÇALIŞMALARINIZ OLDU MU?

Kitap yazmadan önceden birçok yazılı ve internet medyasında köşe yazarlığı ve dergilerinde yazdım. Yine bazı internet haber sitelerinde Genel Yayın Yönetmenliği görevimi sürdürmekteyim.



BUNDAN SONRAKİ KİTAPLARINIZ AYNI TARZDA MI DEVAM EDECEK, YOKSA BAŞKA TÜR PROJELER GERÇEKLEŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Tabii ki yazmak ve kitap çıkarma serüvenim hiç bitmeyecek.Çünkü bu benim yaşamım. Özellikle bundan sonra yazacağım yeni kitabımda, Türkiye’nin yeni gerçeği olan mülteciler konusunu işlemeyi düşünüyorum.



KENDİNİZİ TAM ANLAMIYLA BİR YAZAR, BİR EDEBİYATÇI OLARAK GÖRÜYOR MUSUNUZ?

Görüyorum diyemem, çünkü hayat akıcı ve yeni doğumları sürekli kendisinde besliyor. Aslında Yazar olmak kendini geliştirmek ve yenilenmekle mümkün. Yani siz hareketsiz kalırsanız çürür ve biter ve yazamazsınız. Buna rağmen günümüz dijital dünyasında Yazarlık Lobisi oluştu ve bu durum tamamen finansın gücü ile belirlenir oldu.Edebiyat ise çağlar üstü söylemlerinizi taşır ve büyütür.Sizi tanımayan herkes sizin sözleriniz ile konuşmaya başlayınca veya başladığında varlığınızın bir anlamı ve manası olmaya başlar ve anlarsınız ki hamlığınız tamlık olmaya başlamış demektir.Bu süreç nihai hedef olan, iyi insan olma mottosuna kadar insanı evirmelidir.



BİR SANATÇI OLMADAN DA SANATA HİZMET EDİLEBİLİR Mİ?

Sanatçı olmak aslında topluma ayna olmaktır. Benim için sanat, iyi insan olma hedefine yürüme sürecidir. Siz eğer topluma ve kendinize dürüst bir şekilde hizmet ederseniz, en büyük sanatçının gayesini anlamış olursunuz. Tekâmül ve yaratılış gayesine uygun yaşayan her insan ve yaratılmış iyi bir sanatçı olmuş demektir.



KİTAPLARINIZI NE KADAR SÜREDE YAZIYORSUNUZ? BAŞKA BİR DEYİŞLE BİR ROMANIN ORTAYA ÇIKMASI NE KADAR SÜRÜYOR?

Kitaplarımda zaman ve süre baskı oluşturmuyorum kendime. Benim için ölçüt, karanlıkta yazdığım eserlerimi bitirirken ışığı yakmamdır. Yazarken aklımı görevden alır, kalbimin elleri ile yazar ve gözleri ile de bakarım. Benim için yazdıklarım gönlüm ile konuşmalarımı tecessümleştirme hâlidir.



SİZİ EN ÇOK ETKİLEYEN YAZARLAR VE ŞAİRLER KİMLERDİR?

Beni en çok etkileyen yazar ve şairlerden öte Aşkın kendisi ve Âşık olma hâlidir. Çünkü Aşk olmaz ise yanma ve dil olmayacaktır. Müşahhas bir iki örnek vermek gerekirse, Şiir olarak Necip Fazıl KISAKÜREK, Fuzuli, Nedim vb. temelde Divan Edebiyatı örneklerini verebilirim. Tabii ki örnekleri daha da çoğaltabiliriz.



DEĞERLİ VAKTİNİZİ BİZLERE AYIRDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.

Rica ederim, bende sizlere teşekkür ederim.

Makalenin web adresi:https://www.okuyorum.org/2019/07/enes-osman-aba-hayat-ben-sizlikte.html

Editör: Adıyaman Haber