Merkeze bağlı Yazıbaşı köyünde yaşayan ilkokul mezunu 3 erkek 1 kızı olan Hüseyin İsot (55), 7 yaşında başlayan  bağlama çalma merakını yıllardır sürdürüyor.

İsot, kendi çabalarıyla bağlama yapmasını öğrendiği evinin bodrum katında 4 metre kare alanda bağlama atölyesi kurdu. İnşaatta duvar ustalığı yapan İsot, sipariş üzerine yaptığı bağlamalar ilgi görüyor.

Hüseyin İsot, gazetecilere yaptığı açıklamasında, küçük yaşta merak sardığı  bağlamayı hem yaptığını hem de ve çaldığını söyledi.

"Destek almadan kendi imkanlarımla yapıyorum"

İnşaat işçisi olmasına rağmen bağlamaya olan ilgisini ve sevgisini kaybetmediğini vurgulayan İsot, şöyle konuştu:

Adıyaman’a uzak olduğumuz için tabi o zamanın koşullarında saz alma ekonomimiz yoktu. Ben kırık sazlarla uğraşarak, dökerek, kırarak tamir ederek öğrendim. Son 20 yıldır aktif olarak saz yapmaya başladım. Yaptığım sazlarımda hiç kimseden destek almadan kendi imkanlarımızla sazın tüm donanımını kendimiz yapıyoruz. Tek katlı evimin 4 metre karelik küçük bir yerde atölye açtım. Teknik ve teknolojik olan ürünlerden yararlanmıyorum. Kesinlikle ekonomimizin iyi olmasından dolayı alamıyorum. El takımları ile sazı bu duruma getiriyorum ve piyasaya sürüyoruz. Benim yapmış olduğum sazlarımda hiçbir sorun yoktur. Benim tek hedefim faaliyetlerimi sanatımı ve kültürümü icra etmek. Bunu ileriye taşımak için gençlerimize tanımak için çocuklarıma da en azından yol gösterme konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendim tarım işi olan tütüncülük işi ile uyarıyorum. Tarlada işimiz olmadığında boş zamanlarımda boş gezmeyi sevmiyorum 4 metre kare olan atölyemde saz yaparak zamanımı geçiriyorum."

"Herkes taktirle karşılıyor"

Özellikle kış aylarında işin olmadığı için sürekli saz yapımıyla uğraştığını aktaran İsot,"Kış aylarında özellikle tarlada işimiz olmadığında saz işi ile uğraşıyorum. Saz almak isteyenler ve tamir ettirmek isteyenler olursa kapım her zaman onlara açık. Köyde bulunan akrabalarım olsun komşularım olsun başarımı taktirle karşılıyorlar. Bizim burada bu şekilde sanatsal bir faaliyet olmadığından dolayı ve burada usta çırak işi yaşamadığımızdan ve köyümüzde tütün hayvancılık işi yapıldığından dolayı ve benimde bu işle uğraşmamı herkes taktirle karşılıyor. "dedi.

"Hedefim güzel bir iş yeri açıp istihdam sağlamak"

Bağlamayı dut ağacını oyarak yaptığını anlatan İsot, "Ağacımız kuru ise 10 gün içerisinde bir sazımızı yapıyoruz. Ağacımız yaş ise kurutmaya bırakıyoruz. Yaş ağaç 5-6 ay içerisinde kuruduktan sonra işlem yapıyorum. Bizim köyde bulunan dut ağaçlarını kesmiyorum, hazır alıyorum odun satıcıların kesilmiş tomruk alıyorum. Çünkü canlı ağaca da kıymıyorum. Tomruğu getirip burada saz yapıyorum. Hedefim daha güzel büyük bir iş yeri açıp istihdam sağlamak."şeklinde konuştu.

Kaynak : PHA
Haberin Videosu :
Kaynak: pha