Paslanmaz boru, paslanmaz çelik karışımlarıyla imalatı yapılan dayanıklı ve uzun ömürlü ürünlerdir. Birçok sektörde ve yaşam alanında paslanmaz çelik boru kullanılmaktadır. Dikişsiz boru ve paslanmaz dikişli boru olarak ikiye ayrılır. Paslanmaz boru üretimi esasına dayanarak bu ayrım yapılır. Paslanmaz dikişsiz borular, borunun yuvarlak şeklinin verilmesinde herhangi bir kaynak ya da farklı birleştirme tekniğinin uygulanmadığı ve tek parça silindir kütükten elde edilen ürünlerdir. Paslanmaz dikişsiz boru üretiminde çelik kütüklerin haddelenmiş olduğunu bilmek gerekir. Sonrasında sıcak delme işlemi üretilmek istenen borunun özelliklerine bağlı olarak değişir. Paslanmaz boru kalitelerinde olduğu gibi imalatı yapılan çelik malzemenin kalitesi önemlidir. 304 kalite paslanmaz çelik veya 316 kalite paslanmaz çelik tercih edilebilir.

Paslanmaz Dikişsiz Boru Özellikleri

Paslanmaz dikişsiz boru özellikleri sayesinde çok daha fazla tercih edilebilir olduğu görülmektedir. Yüksek dayanıklılık özelliği onu her yerde kullanılabilir kılmaktadır. Oldukça dayanıklı olan paslanmaz dikişsiz boru imalatı esnasında birleştirme yapılmaması, onu çok daha dayanıklı hale getirir. Mukavemet değeri yüksek olan paslanmaz dikişsiz borular diğer çeliklere oranla kaynak noktası bulunmamasından dolayı avantajlıdır. Kimyasalların ve yüksek basınçlı sıvıların taşınması esnasında avantaj sağlar, sık tercih edilir.

Korozyon direnci göz önünde bulundurulduğunda da paslanmaz dikişsiz boru oldukça uzun ömürlüdür. Kimyasal madde ve yüksek basınçlı sıvılar ile temas halinde olmalarına rağmen korozyon direnci bu ürünleri korumaktadır. Paslanmaz boru imalatı aşamasında kullanılan çelik kalitesine bağlı olarak korozyon direnci değişmektedir. Uzun vadede çok daha ekonomik olarak işletmeler katkı sağlar. Bu nedenle çok yaygın olarak tercih edilmektedir.

Paslanmaz Dikişsiz Boru Kullanım Alanları

Paslanmaz dikişsiz boru, tüm özellikleriyle tercih edilme payını artırmaktadır. Birçok sektörde karşımıza çıkan paslanmaz borular arasında kendine sağlam bir yer edinmektedir. Paslanmaz dikişsiz boru talepleri her geçen gün artmaktadır. Petrokimya sanayisinde başlıca önem kazanmıştır. Bunun en önemli sebebi de ısıya dayanıklılığı, korozyon direnci gibi özellikleri gelmektedir. Basınca dayanıklı olmasıyla da petrol ve doğalgaz borularında uzun süre kullanılmaktadır. Bununla birlikte ağır ve hafif endüstrisi, otomotiv sektörü, makine endüstrisi, inşaat sektörü ve daha pek çok alanı bu duruma örnek vermek mümkündür.

Editör: Adıyaman Haber