Başkan Turanlı, badem fiyatına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yetkililerin bir an önce fiyat yükselmesi adına çalışma yapmaları gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin dikili badem ağacı sayısı bakımından 1.sırada olduğunu anımsatan Turan, badem hasadının başladığını ancak satışta fiyatların yüksek tutulmasının çiftçinin geleceği açısından önemli olduğunu aktardı.

"Çiftçimiz yaptığı masrafı çıkaramaz ise ne yapacak"

Turan, kentte 70 dönümün üzerinde dikili badem alanına sahip olduklarını belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'de 1.sıradayız. Fakat fiyat belirleyici olarak ilçemizde Tarım Kredi Kooperatifi var. Tarım Kredi Kooperatifi'nin açıklamış olduğu fiyat düşük bir fiyat. Geçen senelerde girdi fiyatlarında yüzde 50'ye yakın bir fiyat yüksekliği varken, badem fiyatlarında yüzde 10’luk bir artış oldu. Bu da çiftçimizi hayal kırıklığına uğratmıştır. Yetkililerle, siyasilerimiz ile görüşmelerimiz oldu.Bir an önce Tarım Kredi Kooperatifi'nin bu açıkladığı fiyatlardan geri dönüp, çiftçimizin hak ettiği fiyatı uygulaması gerekmektedir. Aksi takdirde yüzde 80 dışa bağımlıyız. Türkiye'de üretilen bademin  yüzde 5’i de Adıyaman ilimizde üretilmektedir. Biz istiyoruz ki bademin yüzde yüzünü Türkiye'de üretelim ve yüzde 50'de Adıyaman’da üretelim. Fakat böyle fiyat olursa, çiftçimiz yaptığı masrafı çıkaramaz ise ne yapacak tamamen badem dikiminden vazgeçecek."

"Açıklanan fiyat bizi tüccarın kucağına düşürecektir"

Turanlı, bademi Adıyaman için bir kurtuluş olarak gördüklerini vurgulayarak, "Tarım Kredi Kooperatifinin açıklamış olduğu fiyat bizi tüccarın kucağına düşürecektir. Zaten borç batağında olan çiftçilerimiz bu durumda ne yapacaklar? Bu badem fiyatlarını bu şekilde gördükleri halde önümüzdeki yıllarda bu bademler dikilmeyecek duruma düşecekler. Benim yetkililerden ricam yüzde seksen dışa bağlı olduğumuz bademden bir an önce bu fiyat politikası değiştirip en azından 0,43’ten, 0,44’ten açıklamış olduğu gram fiyatını en düşük 0,50’ye yükseltilmesini istiyoruz. Aksi takdirde badem üreticilerimiz perişan olacaktır ve badem üretiminden vazgeçecek duruma gelecektir.” ifadelerini kullandı.

"Fiyatın düzeltilmesini istiyoruz"

Fiyatların çiftçiyi kurtarmadığını ve çiftçinin badem üretimine devam etmesi için fiyat politikasının değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Turanlı, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Yurtdışından gelen fiyatı 130 TL. Yerli badem yine 90 TL, 80 TL fakat çiftçiye göre bugünkü bu rakamlara göre 12-13 TL kabuklu bu da çiftçiyi kurtarmaz. Zaten bayramın ikinci günü bir de afet oldu biliyorsunuz.Çoğu badem ağaçlarımız zararda. Allah devletimizden vekillerimizden razı olsun. Çiftçilerimizin bademden ve doludan zarar gören çiftçilerimizin bir kısım zararı da ödendi. Buradan da yetkililere teşekkür ederim. Fakat Tarım Kredi Kooperatifi açıklamış oldu bu badem fiyatı çok düşük. Bir an önce bu yanlıştan dönülsün, fiyatın düzeltilmesini istiyoruz."

Kaynak : PHA
Kaynak: pha