Mobil çalışarak kilit değiştirenlere ya da ek iş olarak anahtarcılık yapanlara itibar etmemelerini belirten Adıyaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Ziya Duranay,”Vatandaşlarımız ev ve iş yerlerinin kilit değişiminde ve anahtar çoğaltma işlemlerinde mutlaka Oda kaydı olan, ustalık belgesi bulunan ve işini layıkıyla yapan anahtarcı esnafını tercih etmeli. Özellikle internet üzerinden ulaştıkları, mobil çalışarak kilit değiştirenlere ya da ek iş olarak anahtarcılık yapanlara itibar edilmemeli. Öte yandan ek faaliyet olarak kayıt dışı anahtarcılık ve çilingirlik yapanlara yönelik denetimler artırılmalı. Herkes bildiği işi yapmalı.”dedi.

“Ustaların hologramlı belgeleri görünür yerde asılı olmalı”

Güvenilir ve iyi ahlak sahibi olan çilingir ve anahtarcı esnafının mesleği taklit edildiğinde birçok güvenlik zafiyeti doğduğunu öne süren Duranay,”Mesleğini zanaat olarak gören, Ahilik kültürünü benimsemiş, güvenilir ve iyi ahlak sahibi olan çilingir ve anahtarcı esnafının mesleği taklit edildiğinde maalesef birçok güvenlik zafiyeti doğuyor. Oda kaydı olmadan, işinin ehli olmayan kişiler tarafından anahtar çoğaltılması, hatta çilingirlik hizmeti verilmesi meslek erbabının itibarını zedeliyor. Vatandaşlarımız çilingirlik hizmeti alırken işi yapanlara Oda kayıtları ve ustalık belgeleri ile tanıtım kartlarının olup olmadığını mutlaka sormalı. Çilingirlik yapan ustaların aldıkları hologramlı belgeleri işyerlerinde görünür yerlere asılı olmalı.”şeklinde konuştu.

“Anahtarcılığın yan gelir kapısı olmasının önüne geçilmeli”

Anahtar çoğaltan cihazların internet üzerinden her önüne gelene satıldığının altını çizen Duranay, ruhsat sahsat sahibi olan kişilere satılmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Anahtar çoğaltma makineleri bugün internet sitelerinde her önüne gelene satılıyor. Bu makineler mesleği yapanlara zimmetli olarak verilmeli. Ruhsatı olmayan kişilere anahtar çoğaltma makinesi satılmamalı. Büyük bir özen ve titizlik gerektiren anahtarcılığın diğer mesleklerin yanında ilave bir gelir olarak yapılmasının önüne geçilmeli. Buna ilaveten, anahtarcılık mesleğinin teknolojik gelişmelere ve elektronik kilit sistemlerine uyum sağlanarak mesleğin daha da geliştirilmesinin önü açılmalı.”

Kaynak : PHA
Kaynak: pha