Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve akademisyenleri tarafından üretilen tümüyle yerli ve milli olan elektrikli yarış arabası “Yaman Spaceways” Kocaeli'de düzenlenecek olan yarışmada ilk defa görücüye çıkacak.

Yapılan yazılı açıklamaya göre, Yaman Team ismi verilen yarışma takımının tasarladığı aracın test sürüşü Mühendislik Fakültesi bünyesinde Bilgisayar, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makina Mühendisliği bölümleri akademisyenleri ve öğrencileri tarafından üniversitenin Merkez Külliyesinde gerçekleştirildiği bildirildi.

Büyük beğeni kazanan aracın fiziki yapısı ve performansı ile TÜBİTAK’tan geçer not alması beklendiği açıklamada, Yaman Spaceways, yüzde yüz yerli olması ve tamamen üniversitenin laboratuvarlarında geliştirilmesi yönüyle dikkat çektiği belirtilerek, ''arabanın tasarımından montajına ve üretimine kadar her aşaması, Üniversitemiz Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Şerif Çitil'in liderliğini yaptığı, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizden oluşan Yaman Team üretim takımı tarafından geliştirildi.''

- PROF. DR. GÖNÜLLÜ: “YERLİ VE MİLLİ OLMASI ÇOK ÖNEMLİ”

AR-GE faaliyetlerine büyük önem verdiklerini, akademisyenleri ve öğrencileri bu tür alanlara teşvik ettiklerini ifade eden  Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan Türkiye'deki üretim seferberliğine katkı sunmayı hedeflediklerini kaydetti.

Gönüllü, özellikle elektrikli araçlarla ilgili çok ciddi AR-GE çalışmaların yapıldığını belirterek, ''Neredeyse her yıl yeni bir elektrikli araç üretiyoruz. Bu yıl da  özellikle özgün tasarımı ve performansı ile ön plana çıkan "Yaman Spaceways" isimli aracımızı TÜBİTAK tarafından düzenlenen Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışmasında pistlerde göreceğiz" dedi. 

- "ARABANIN MOTORU VE BATARYA SİSTEMİ DE ÜNİVERSİTENİN ESERİ"

Aracın motoru ve batarya sistemi de dahil olmak üzere yazılımından donanımına kadar her şeyinin Üniversite tarafından geliştirildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gönüllü, şunları kaydetti:

“Araç üzerinde bulunan 2 adet Fırçasız Motor (BLDC), Lityum Batarya Paketi, Batarya Yönetim Devresi (BMS), Yerleşik Şarz Devresi, Telemetri ve Araç Kontrol Sisteminin bütün tasarım, analiz ve yazılımları takımımıza aittir. Aracımız prototip özelliği taşımakta olup, üzerinde araştırma ve geliştirme faaliyetleri sürekli devam edecektir. Çalışmada emeği geçen akademisyenleri ve öğrencileri tebrik ediyorum, başarılarının devamını diliyorum.''

TÜBİTAK tarafından Kocaeli’de düzenlenecek olan Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışlarında arabalar, toplam 9 virajlı ve toplam uzunluğu 1950 metre olan TOSFED Körfez Yarış Pistinde yarışacaklar. Yarışmaya Türkiye'den ve yurt dışından toplam 53 üniversiteden 65 takımın katılması bekleniyor. 

Yaman Spaceways aracı ve Yaman Team ekibi ile ilgili detaylı bilgi için https://www.yamanspaceways.com/, TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışması ile ilgili detaylı bilgi için  ise http://challenge.tubitak.gov.tr/anasayfa.html sayfasından ulaşılabilir.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha