TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülmekte olan Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı (2209-A) kapsamında Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü lisans öğrencisi Erkan Ergin'in bitirme projesi desteklenmeye hak kazandı.

Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı (2209-A) kapsamında TÜBİTAK tarafından Üniversitelerin Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Teknoloji, Tıbbi Bilimler, Tarımsal Bilimler, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler alanlarında öğrenim görmekte olan lisans öğrencilerini projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmek için lisans öğreniminde yapacakları araştırma projelerine kısmi destek veriliyor.

Programa başvuran projeler BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu tarafından belirlenen alanlarında uzman dış danışmanların ve/veya panelistlerin görüşleri doğrultusunda BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu tarafından incelenerek değerlendirilerek, Başkanlık onayıyla kesinleşiyor.

Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi Erkan Ergin, danışmanlığını Yrd. Doç. Dr. Fatih Tufaner ve Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman Özbeyaz'ın yaptığı "Adıyaman'da Hava Kirliliği ve Solunum Yolu Hastalıkları İlişkisinin Modellenerek Prototip Bir Android Uygulamasının Geliştirilmesi" başlıklı bitirme projesi için TÜBİTAK'tan destek alma başarısı gösterdi.

Konu ile ilgili kısa bir değerlendirmede bulunan Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, "ADYÜ olarak öğrencilerimize en iyi eğitimi vermek için gayret sarf ediyoruz. Bu bağlamda mesela Mühendislik Fakültemizdeki öğrencilerimiz için Uygulamalı Mühendislik Eğitimini başlatmıştık. Daha okullarını bitirmeden sektörde çalışma imkânı sunuyoruz onlara. Geçen yıl da artık Üniversitemizde yapılan tüm lisans ve lisansüstü çalışmaların sırasıyla Üniversitemiz, ilimiz, bölgemiz, ülkemiz ve dünya için, insanlık için fayda sağlayacak konular üzerine yapılmasını, bir derde derman olacak, somut bir çıktısı olan hatta patent alınacak bir ürün üretecek projeler ve tezler yapılmasını salık vermiştik. Şimdi yavaş yavaş bu çalışmalarımızın meyvesini toplamaya başladık. Artık öğrencilerimizin bitirme projeleri de TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir. Bu öğrencimizi ve danışmanlarını tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Hükûmetimizin araştırma-geliştirme çalışmalarına bütçeden ayrılan payı artırmasıyla TÜBİTAK'ın destek programlarının hem sayısı hem de destek miktarı arttı. Bu vesileyle tüm akademisyen arkadaşlarımdan ve öğrencilerimden yapmakta olduğumuz TÜBİTAK destek programı tanıtım toplantılarına mutlaka katılmalarını ve mutlaka kendilerine uygun en az bir destek programına başvuruda bulunmalarını beklediğimi söylemek istiyorum. Elimizdeki imkânları en iyi şekilde kullanarak ancak daha iyi imkânlara kavuşabiliriz." dedi.

Kaynak : PHA
Kaynak: pha