Kütüphaneler bilgi toplumunun oluşturulmasına, toplumun kültürel ve sosyal yönden gelişmesine katkıda bulunmaktır.
Bilgi akışının hızla geliştiği kova çağında insanlarında bu duruma ayak uydurması için çalışması gerekiyor.
Öncelikle hızlı okuma teknikleri okullarda eğitim olarak müfredata eklenmeli sonrasında bir araştırma nasıl olmalı 4-5 yaşından itibaren çocuklarımıza seviyesine uygun şekilde öğretilmelidir.
Mesela internet üzerinden bilgiye ulaşmak kolay olmasına rağmen bir dezavantajı var. Bilgi kirliliği yani doğruluğundan emin olmadığımız kaynağı belli olmayan birçok bilgi elimize ulaşıyor. Bunu ayırt etmek ise zor.
Kütüphaneye girildiğinde ise, günümüzün modern kütüphanelerinin tam anlamıyla bölümleri imkânları nelerdir? Bunlardan nasıl hangi koşullarda faydalanılır? Bunların bilinmesi elzemdir.
Günümüz kütüphaneleri okuma ve çalışma salonları, konferans ve etkinlik salonları, görme engelliler için konuşan kitaplık, teknolojik hizmetler, online kitap ayırma gibi birçok faydalı bölümü ve hizmeti bulunan kütüphanelere desteğimiz her zamankinden daha fazla olmalı. Sabah 09.00 da başlayıp 22.00 bazı günler 24.00 a kadar hizmet veren kütüphanelerimiz uygun çalışma koşulları bulunmayan öğrencilerimiz için de büyük bir fırsat.
Fırsatları ve kaynakları görebilmek için farkındalık, farkındalığın artması için de yine kendini geliştirme okuma, bilgi ve bilgiyi sindirebilmek gerekiyor. Belki kısa bir zaman içinde bizi şaşırtacak nitelikte keşifler ve icatlara ev sahipliği yapacak kütüphanelerimiz; çünkü kova çağında tüm ezberler bozulabilir.
Sen bir adım at kütüphaneye dünyan değişsin!
Irmak Suna Binici