İkili ilişkilerimiz bazı şeyleri görmemeyi, duymamayı, bazen de unutmayı gerektirir. İlişkide fedakârlığın ucunu kaçırdığın an bir bakmışsın üzerine yapışıvermiş gibi görevin oluverir. Bir taraf ne kadar fedakârlık yaparsa diğer tarafta o kadar yayar. Sen karşındakini üzmemek adına kendinden feragat ederken bir bakarsın ne sen kalmışsın ne de başkası, yaptığın yaptıkların bir çırpıda unutulup gitmiş.

Sen ben denklemini tutturduğunuzda ise karşı taraf için yaptığımız her şeydir. Aksi halde yapılmaması gerekendir.

Fedakârlıklarımız neler olabilir ki? Para olabilir. Aile ilişkilerimiz olabilir. Zamanım, samimiyetim. Ne bileyim karşılıksız sevgim ve karşılığı olmayan her şeyde olabilir. İlişkilerimiz hassas esnaf terazisi gibi olmalı. Dengelenmediği takdirde bir taraf sürekli kazık yer.

Bazı insanlar sizin için mutluluğun bir parçasını yaratırken diğerleri kendi başına mutludur. İki kişi arasındaki en iyi ilişki tüm duygularınızı anlayan, yanlış anlaşılabilir miyim korkusu olmadan konuşabildiğin, ondan teselli alabildiğin kişidir.

Bir yandan da fedakârlığın olmadığı ilişkiler zaten verimli olmaz. Hangi çiftin renkleri ve tüm zevkleri bir olur ki, gül gibi geçinip gideni de hiç görmedim. İrili ufaklı sürtüşmeler illaki olur. Bazen yutmak lazım. Yutacaksın ki karşındaki mutlu olsun.

Bazen çokça değer verdiğin kopup gideceğini düşündüğün kişilere karşı görmezden gelip politik manevralar yaparak aman karşımdaki üzülmesin diye karşındakinin sevgisini ve ilgisini kazanmak adına sürekli olarak kendi ihtiyaçlarını öteleyen kişilere ne mi olur. Bir süre sonra aşırı yüklenmenin getirdiği psikolojik sorunlarla yüz yüze gelmesi kaçınılmaz olur.

Arkadaşlık, dostluk, komşuluk ilişkileri büyük bir nimettir. Mutlu olmak için onların haklarına dikkat etmeliyiz. Şefkat dolu insanların azaldığı günümüzde Mevla’m bizlere sıkı sıkıya bağlı, ikili ilişkilerde fedakârlık gösteren kişileri başımızdan eksik etmesin, zarar verenleri ise uzak eylesin.

*Arkadaşlık hali ruh halidir.

*Acıttığı zaman bağdır.

*O anılar sayfasındaki ebedi ortaktır. Arkadaştır.

*Annenin doğurmadığı bir kardeştir.

*Yaralıysan sana destektir.

*Paltosu bir sığınaktır. Candır canandır.