Adıyamanda zorunlu kış lastiği uygulaması başladı.

Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesi Ekipleri tarafından 1 Aralıktan itibaren Kış Lastiği Uygulamaları başladı.
08 Kasım 2012 tarih ve 28461 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ”Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller İle Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmelik’in altıncı maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi ile yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlara her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunluluğu getirildi.
İl Emniyet Müdürü Metin Alper, yaptığı açıklamada, bugünden sonra şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiği kullanımının  zorunlu olacağını söyledi.

Kış lastiği takılı olmayan araçların yola devam etmelerine izin verilmeyeceği gibi ilgili kurallara uymayan araç sürücülerine veya işletme sahiplerine 602 lira para cezası kesileceğini aktaran Alper, Kış lastiği uygulaması 1 Nisan 2017de sona erecektir. Neden Kış Lastiği; Kış lastiği ile yaz lastiği arasındaki en temel fark kauçuk oranlarının farklı olmasıdır. Öte yandan kar lastiğinin diş yapısı diğerine göre daha kanallıdır. Bu kanallar buzlu ya da karlı yollarda hem aracın tutuşunu daha sağlam hale getirir hem de lastik üzerindeki izlerin içerisine dolan kar ve çamuru daha hızlı bir şekilde tahliye edebiliyor. Kış lastikleri yaz lastiklerindeki gibi 7 derecenin altındaki hava sıcaklıklarında sertleşmez. Kauçuk oranı fazla olduğu için her daim yumuşak dokusunu korur ve dolayısıyla yol tutuşunu da maksimum seviyede tutar dedi.

Kaynak : PHA
Editör: Adıyaman Haber