Nemrut Dağı Milli Parkı Koruma Platformu üyeleri ve duyarlı-gönüllü vatandaşların hukuksal mücadelesi sonucu Nemrut Dağı etrafında oluşturulmak istenen yapılaşmalar engellendi. Konuyla İlgili Nemrut Dağı Milli Parkı Koruma Platformu Sözcüsü Mustafa Işıldak`ın açıklaması şöyle:
 

"Adıyaman Belediyesi Meclis Salonunda rutin düzenlenen küçük Millet Meclisi forumunun Toplumsal İletişim ve Yönetişim Uzmanı Dr. Esmeray Yogun moderatörlüğündeki 4.2.2012 tarihli “Adıyaman turizmi neden gelişmiyor?” konulu aylık toplantısı esnasında ilk defa gündeme geldiği üzere bilahare Adıyaman Nemrut Dağı Milli Parkı Koruma Platformu oluşturulmuştur.

Platform; Adıyaman Sivil Toplumu Destekleme Derneği’nden Mustafa Işıldak, Kayatepe Köyü Dayanışma Derneği ‘nden Ramazan Gökay, Atatürkçü Düşünce Derneği’nden Aslan Palalı, İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı ‘ndan Mustafa Gençcan, KAMER’den Zeliha Toprak, Kahta Kommagene Gazeteciler Cemiyeti’nden Hacı Bozkurt, Gençlik ve Kültür Evi’nden Aydın Sarıkaya, Kent Konseyi Kadınlar Meclisi’nden Sevgi Karabulut, Uluslar arası Turizm Yazarları Federasyonu’ndan Mahmut Arslan,  Kadın Sorunlarını Araştırma ve Çözme Derneği’nden Naile Şahin, AKALP’tan Türkan Ağır, BEM-BİR-SEN’den Osman Nuri Koçak, Zihinsel Engelliler Derneği’nden Zeynal Alagöz, Gazeteci Hacı Mehmet Gelir ve turizmci Abdulkadir Özbek’ten oluşmuş ve Platformun hukuk danışmanlığını katılımcılardan Avukat Abdurrahman Tutdere gönüllü üstlenmiştir. Talebimiz üzerine görevlendirilen Adıyaman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Abdulkadir Çorbacı ise bilimsel katkıda bulunmuştur. 

Nemrut Dağı Milli Parkının Adıyaman il sınırları dışındaki bir bölgesinde turistik otel yapımına esas teşkil eden 1/25.000 ölçekli Nemrut Dağı Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planının onaylanmasına ilişkin Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 21.12.2011 günlü işlemi ve bu işlemin dayanağını oluşturan Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 7.10.2011 günlü, 26 sayılı kararının Yürütmesinin Durdurulması ve İptali davasını sivil inisiyatif olarak açmamız Platform toplantısında kararlaştırılmıştır. 
Sivil inisiyatif temsilcilerinden Mustafa Işıldak, Ramazan Gökay, Aslan Palalı, Mustafa Gençcan, Hacı Bozkurt, Naile Şahin ve Abdulkadir Özbek’ten oluşan 7 davacı adına vekilleri Av. Tutdere imzasıyla her iki bakanlık kararlarının iptali için Danıştay’a açtığımız dava devam ederken Av. Mahmut Said Kutlu da gönüllü olarak vekilliğimizi üstlenerek davaya katılmıştır.

Adıyaman’ın ortak yararı gözetilip sivil inisiyatif olarak açılan dava için 2013 yılının ilk aylarında ayrıca; Arsames Otel’den Abdulkadir Aslan, Isıas Otel’den Ahmet Bozkurt, Adıyaman Turizm Seyahat Acentası’ndan Murtaza Yakaryılmaz, İskender 85 Lokantasından Hüseyin Turan, Işıldak Emlak’tan Mustafa Işıldak, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, işsiz Aydın Sarıkaya, Kahta Zeus Otel’den Abdulkadir Özbek, Sultan Sarayı Lokantası’ndan Ömer Yaşar, Akel Lokantası’ndan Neşet Akel, Commagene Hotel’den İrfan Çetinkaya ve Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı maddi katkı sunmuşlardır.  
Nemrut Dağı’nda katıldığımız keşif sonrası Yürütmeyi Durdurma kararından sonra ilk olarak 14.5.2015 tarihinde vekillerimizden Av. Mahmut Said Kutlu’ya tebliğ edilmesiyle öğrendiğimiz ve Av. Tutdere dâhil tüm ilgili ve yetkililerle paylaştığımız Danıştay 6. Dairesinin 16.4.2015 tarihli, 2012/1191 E. 2015/2381 K. sayılı gerekçeli 14 sayfadan oluşan kararıyla davamızın kabulüne ve her iki bakanlığın dava konusu işlemlerinin iptaline karar verilmiştir. Böylece Nemrut Dağı Milli Parkındaki yapılaşma engellenerek doğallığı korunmuştur.
Konuya destek veren tüm ilgili kişi ve kuruluşlara, yukarıda adları geçen kişilere, çalışmalarımızın kamuoyuyla paylaşılmasını sağlayan basın mensuplarına ve özellikle hiçbir maddi beklentileri olmaksızın dava avukatlığını gönüllü üstlenen vekillerimiz Av. Abdurrahman Tutdere ve Av. Mahmut Said Kutlu’ya ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. 

Yukarıda özetlendiği üzere olay ve dava süreci, hiçbir ayırım gözetmeksizin toplumdaki çeşitli kesimlerin gönüllü katılımlarıyla yalnızca “Adıyaman” ortak paydası altında oluşan platformumuzca ülkemizin bir hukuk devleti olduğunun bilinci içerisinde her türlü siyasi saik, kaygı ve önyargı ile bireysellikten arındırılmış bir şekilde elde edilen sinerji ile devam ettirilmiş ve Allah’a şükür olumlu bir biçimde de sonuçlanmıştır. 
Muhtemel başarısızlığı nasıl ki kimse üstlenemez idi ise, mevcut başarıyı da bizler de dâhil olmak üzere kimsenin tek başına üstlenemeyeceği ve bireyselleştiremeyeceği açıktır. 

Partiler üstü ve tek sermayesi kolektif akıl olan bu oluşumumuz ve elde edilen sonucun, Adıyaman’ımızın diğer sorunları için de her şeyi devletten beklemeden “vatandaşlık gücü”ne dayanan çözüm odaklı olası hukuki iş ve işlemlere örnek olması ve bireyleri cesaretlendirmesi dileğimizdir. "
Kamuoyuna saygı ile duyurulur. 
 
Mustafa Işıldak
Nemrut Dağı Milli Parkı Koruma Platformu Sözcüsü
 
Editör: Adıyaman Haber